beograd
Foto: Alo/Promo

Opština Stari grad trudi se da svojim najmlađim stanovnicima obezbedi srećno i bezbrižno detinjstvo u uređenom i bezbednom okruženju, a tek jedan u nizu dokaza koji svedoče tome u prilog, jesu obnovljene fasade tri vrtića, dok je pet vrtića PU "Dečji dani" dobilo savremena dvorišta sa bezbednim mobilijarom za boravak i igru dece.

beograd

Promo

 

Zahvaljujući inicijativi Opštine Stari grad, najmlađi Starograđani koji borave u vrtiću „Skadarlija”, jednom od najvećih u našem gradu, sa 600 mališana, dobili su ove godine obnovljeno dvorište koje je opremljeno modernim i bezbednim mobilijarom. Ujedno, to je nakon vrtića „Lipa”, „Leptirić”, „Vila” i „Dambo”, peto rekonstruisano i savremeno opremljeno dvorište starogradske PU „Dečji dani”.

 

 

Opština ispunjava obećano

- Opština Stari grad želi da našim najmlađim sugrađanima omogući da svoje detinjstvo provedu u uređenom i bezbednom okruženju. Želim da zahvalim predškolskoj ustanovi, ali i svim roditeljima mališana i predškolaca, kao i našim sugrađanima, koji su svojim predlozima inicirali da uradimo, obnovimo i uredimo vrtiće, škole, dečja igrališta i javne površine na našoj opštini. Važno je da slušamo predloge građana i da zajedno od našeg grada i opštine napravimo još bolje mesto za život - poručio je predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović, i dodao da opština ispunjava obećano i nastavlja sa uređenjem Starog grada, posebno onih njegovih delova u kojima naši najmlađi provode najviše vremena.

beograd

Promo

 

Nove fasade

Tri vrtića - „Lipa” u Solunskoj 19, „Dunavsko obdanište” u Cara Dušana 1 i „Dambo” u Knez Miletinoj – dobila su nove fasade zahvaljujući saradnji Opštine Stari grad i gradskog Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu. Kompletno obnovljen vrtić „Lipa” danas krase i nova fasada i renovirano dvorište. 

Takođe, „Dunavsko obdanište” u Cara Dušana 1, dobilo je novi-stari sjaj sa obnovom fasade, a prilikom posete ovom vrtiću, kao i vrtiću „Dambo”, kome je takođe obnovljena fasada, predsednik Radoslav Marjanović je istakao da je u prethodne tri godine prioritet u radu opštine Stari grad bio stvaranje uslova za još bolji i udobniji život najmlađih Starograđana.

beograd

Promo

 

- Pokazalo se da kroz saradnju opštine i grada možemo mnogo toga da uradimo za vrtiće. To je naša politika koju ćemo nastaviti da sprovodimo i u narednom periodu, na radost svih nas zajedno! - poručuje predsednik Radoslav Marjanović.

Uređeni vrtići "Lola“ i Dečji klub u Francuskoj ulici

Dečji vrtići „Lola“ i Dečji klub u Francuskoj ulici broj 32 nalaze se u nekadašnjoj kući porodice Ribar, koja danas predstavlja nepokretno kulturno dobro i spomenik kulture.

Jedan deo ovog vrtića, koji okuplja oko 150 dece, uređen je početkom prošle godine u okviru projekta Inkluzivno predškolsko obrazovanje.

beograd

Promo

 

Zdravo okruženje za svu decu

Opština Stari grad je obezbedila i poklonila 174 prečišćivača vazduha, koji su postavljeni u svim vaspitnim sobama mališanima Predškolske ustanove „Dečji dani” i u učionicama osnovaca od prvog do četvrtog razreda starogradskih osnovnih škola. Takođe, obezbeđena su i sredstva za redovnu zamenu filtera i servisiranje ovih aparata.

- Opština Stari grad želi da našim najmlađim sugrađanima omogući da svoje detinjstvo i školske dane provedu u zdravijem i bezbednijem okruženju. Ovo je nastavak akcije postavljanja prečišćivača vazduha u svim starogradskim osnovnim školama i vrtićima - rekao je predsednik opštine Radoslav Marjanović prilikom isporuke trinaest aparata Osnovnoj školi „Mihailo Petrović Alas”.

Ulaganja u škole nikad veća

Programskim opštinskim budžetom za 2023. godinu izdvojeno je 36 miliona dinara za tekuće i investiciono održavanje u svih sedam starogradskih škola.

beograd

Promo

 

Opština Stari grad sistemski i kontinuirano pomaže, a shodno budžetskim mogućnostima, ulaže sredstva u održavanje osnovnih i srednjih škola kako bi se na najbolji način unapredio ambijent u kome se obrazuju generecije učenika. Iako, u formalnom smislu, nema nadležnosti u prosveti, opština je značajan partner starogradskih škola i most saradnje sa gradskim i republičkim institucijama za obrazovanje. 

- Na opštinu Stari grad možete uvek da računate, jer su obrazovanje i unapređenje uslova i kvaliteta školovanja jedan od naših ciljeva. Po školi je opredeljeno 4 miliona dinara, a ukoliko iznosi za radove budu veći, dodatna sredstva obezbezbeđuju Gradski sekretarijat za obrazovanje i Ministarstvo prosvete. Takođe, još 400 hiljada dinara namenjeno je zarad đačkih parlamenata - naveo je predsednik opštine Radoslav Marjanović na sastanku koji je održan početkom prošle godine.

U protekle tri godine, opština je pomogla da se izvrše planirani, često neophodni i hitni radovi, na održavanju školskih zgrada i dvorišta. Takođe, i same škole su u ovom partnerskom odnosu dosta toga uradile samostalno.

U OŠ „Drinka Pavlović” tokom 2023. godine rekonstruisano je i asfaltirano veliko dvorište koje se nalazi iza same škole. Kako je reč o dvorištu koje ne koriste samo učenici tokom fizičkog vaspitanja, već i sugrađani koji ovde sa svojom decom provode slobodno vreme, postavljene su i klupe za sedenje kao i novi drvored. 

beograd

Promo

 

U OŠ „Drinka Pavlović” više nema zime

Pre dve godine u fiskulturnom krilu „Drinke”opština je finansirala renoviranje hodnika i dve svlačionice, kao i zamenu starih vodovodnih cevi, električnih instalacija i sanitarnih čvorova. Tada su ugrađeni novi ventili na svim radijatorima, umesto dotrajalih koji nisu menjani od izgradnje škole. Učenici i kolektiv su konačno odahnuli tokom zimskog perioda jer su dobili toplije učionice, a škola se rešila i nepotrebnih troškova, pa su ušteđenim novcem uredili malo dvorište ispred škole i okrečili prostorije zgrade. 

U OŠ „Skadarlija” je kompletno preuređeno i asfaltirano školsko dvorište, a uveden je i novi, savremeniji video- nadzor. Takođe, prethodno je u tri učionice i u arhivi „Skadarlije” zamenjen laminat, a urađena je i hitna intervencija na kanalizacionoj mreži. Zahvaljujući saradnji opštine i sekretarijata, škola je opremljena kompjuterskom opremom vrednom oko 2,4 miliona dinara. 

beograd

Promo

 

OŠ „Mihajlo Petrović Alas” je namenskim sredstvima izvršila sanaciju i zamenu dotrajalih podnih keramičkih pločica u prizemlju škole. Pre dve godine je, takođe od opštine, dobila novi video-nadzor, računarsku opremu i nameštaj. 

beograd

Promo

Najveća investicija

Najveći investicioni radovi ove godine, u vrednosti od oko 12 miliona dinara, izvršeni su u OŠ „Braća Baruh”. To je ujedno i najveće opštinsko ulaganje u jednu školu u okviru koga je, na radost osnovaca i nastavnika, temeljno rekonstruisano i asfaltirano kompletno školsko dvorište

U dvorištu OŠ „Kralj Petar Prvi” svečano je otvoren košarkaški teren

u čast 100 godina košarke u Srbiji i 305 godina od osnivanja ove, najstarije

škole u našoj zemlji. 

U OŠ za zaštitu vida „Dragan Kovačević” konačno je rešen veliki komunalni problem sanacijom kišne kanalizacije u dvorištu, a opština je finansirala

krečenje i obnovu 10 učionica.

U OŠ „Vuk Karadžić” zamenjeni su parket i dotrajale podne obloge u učionicama, koje su opremljene novim školskim klupama i stolicama. Takođe, u školi je popravljen i video-nadzor.

beograd

Promo

 

Dobrodošlica prvacima

Kako je početak školovanja veliki događaj u životu svakog deteta i roditelja, opština je za prvake pripremila prigodne poklone, sa željom da im prvi školski dan ostane u trajnom sećanju. Najmlađe osnovce je u klupama dočekao ranac sa pernicom punom bojica i flomastera, sa lenjirima, temperama, vodenim bojicama, četkicama i futrolama za blok, plastelinom, šestarom, rezačem, gumicama, grafitnim olovkama, kao i vaučer za posetu popularnom „Muzeju iluzija”.

beograd

Promo

 

Podrška Matematičkoj i Prvoj beogradskoj gimnaziji

Povodom 57. godina od osnivanja Matematička gimnazije, institucije od posebnog nacionalnog interesa za Srbiju, Opština Stari grad je ovoj jedinstvenoj srednjoj školi donirala specijalni 3D štampač. 

Takođe, opština je Debatnom klubu Prve beogradske gimnazije dodelila posebno priznanje i poklonila govornicu, kao dodatni podsticaj za dalje uspehe u radu.

Zahtevi za hitne intervencije se dostavljaju Odeljenju za društvene delatnosti i prejekte razvoja

Opštinsko Odeljenje za društvene delatnosti i projekte je nadležno za prijem zahteva za hitne intervencije, koje obrazovne i vaspitne starogradske ustanove mogu da dostave putem dopisa ili na mejl: drustvenedelatnosti@starigrad.org.rs.

BONUS VIDEO 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading