Plaža u Meksiku
Foto: EPA/Alonso Cupul

Prema najnovijim najavama meteorologa, od petka u ovim delom Evrope stiže prvi jak toplotni talas, u Grčkoj i i regionu biće i do 35 stepeni Celzijusovih, u Srbiji u subotu oko 30, ali se nestabilni period nastavlja, tako da ćemo imati i sunce i nepogode - pljuskove, grmljavinu i grad!

Promenljivo, nestabilno vreme obeležiće narednih nekoliko dana, i prema najnovijoj vremenskoj prognozi Marka Čubrila “od petka će ka nama sa jugozapada pristizati vlažan i topao vazduh”.

Do oko 6. juna biće uglavnom toplo i nestabilno uz kraće osveženje oko 4. juna, dok se novo osveženje očekuje oko 7. juna.

Vremenska prognoza za Srbiju za danas

- U četvrtak će nad nama visinsko strujanje biti veoma slabo i lokalne nestabilnosti će biti gotovo kvazistacionirane i na mestima gde se razviju mogu boraviti duže vreme uslovljavajući jaku kišu, grmljavinu i moguću pojavu grada. Vetar će biti slab, a maksimumi u manjem porastu u odnosu na sredu. Temperatura će biti od oko 20 do 27 stepeni Celzijusa – kaže Čubrilo.

gube decu kao upaljače

Foto: Stock

 

Vremenska prognoza za Srbiju od petka do ponedeljka

Od petka do ponedeljka ka nama će u sklopu prostranog ciklona sa centrom zapadno od nas, priticati vlažan, ali relativno topao vazduh, što će usloviti sparno, nestabilno i toplo vreme uz smenu sunčanih perioda i jakih grmljavinskih nestabilnosti, koje će najčešće biti nad severnim, zapadnim i delom središnjih oblasti regiona.

- Istočnije od nas, tačnije istočne delove Balkanskog poluostrva, Makedoniju, Bugarsku, Grčku, veći deo Rumunije, zahvatiće prvi jak topao talas uz maksimume i do oko 35 stepeni Celzijusa. Kod nas će maksimalne temperature biti uglavnom od 23 do 30 stepeni Celzijusa – kaže Čubrilo.

Početkom naredne nedelje biće i dalje nestabilno, ali i svežije uz maksimalne dnevne temperature od 16 do 24 stepena Celzijusa, a opasnost od jakih vremenskih nepogoda će se na kratko smanjiti.

- Već oko 6. maja očekuje se da bude ponovo malo toplije i vrlo nestabilno, a zatim bi ponovo moglo osvežiti. Nad najvećim delom regiona bi se u proseku akumuliralo oko 25 mm taloga, ali uz lokalno jače nevreme totali mogu biti i oko 100 mm taloga. Sumirano, početak juna donosi tipično junsko vreme, toplo i sparno uz česte pljuskove i lokalne nepogode - zaključuje Marko Čubrilo.

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading