NEVREME SA GRMLJAVINSKIM PLJUSKOVIMA I GRAD Početak juna donosi TOTALNI vremenski sunovrat!
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija

U sredu će ka nama istovremeno nestabilan vazduh priticati sa severoistoka u sklopu visinskog ciklona nad Crnim morem ali i sa jugozapada u sklopu frontalne zone, piše Marko Čubrilo u novoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

Preovlađivaće promenljivo oblačno i nestabilno uz grmljavinske pljuskove, posebno nad istočnim i središnjim brdsko-planinskim predelima regiona. Ponegde je moguće i kratkotrajno grmljavinsko nevreme uz tuču/grad.

Duvaće slab do umeren, u zonama nestabilnosti na kratko jak severoistočni vetar. Biće neznatno svežije nego ovih dana uz maksimume od oko +17 u zonama gde sredinom dana bude nestabilno do oko +25 u oblastima gde bude pretežno sunčano.

U četvrak će nad nama visinsko strujanje biti veoma slabo te će lokalne nestabilnosti biti gotovo kvazistacionirane i na mestima gde se razviju mogu boraviti duže vreme uslovljavajući jaku kišu, grmljavinu i moguću pojavu grada. Vetar će biti slab, a maksimumi u manjem porastu u odnosu na sredu i trebali bi se kretati od oko +20 do +27 stepeni Celzijusa

Od petka pa sve do ponedeljka ka nama će u sklopu prostranog ciklona sa centrom zapadno od nas priticati vlažan ali relativno topao vazduh što će usloviti sparno, nestabilno i toplo vreme uz smenu sunčanih perioda i jakih grmljavinskih nestabilnosti, koje će najčešće biti nad severnim, zapadnim i delom središnjih oblasti regiona.

Povremeno može biti uslova i za jake grmljavinske oluje uz pojavu vrlo obilne kiše na malom prostoru, tuče/grada, prolazno olujnog vetra i jakog sevanja. Istočnije od nas, tačnije istočne delove Balkanskog poluostrva (Makedoniju, Bugarsku, Grčku u veći deo Rumunije) zahvatiće prvi jak topao talas uz maksimume i do ok +35 stepeni Celzijsua. Nad nama maksimumi uglavnom od +23 do +30 stepeni Celzijusa.

Početkom naredne nedelje i dalje nestabilno ali i svežije uz maksimume od +16 do +24 stepena Celzijusa, a opasnost od jakih vremenskih nepogoda će se na kratko smanjiti. Već oko 06.06. ponovo malo toplije i vrlo nestabilno, dok bi zatim ponovo moglo osvežiti. Nad najvećim delom regiona bi se u proseku akumuliralo oko 25mm taloga, ali uz lokalno jače nevreme totali mogu biti i oko 100m taloga.

Sumirano, početak juna donosi tipično junsko vreme, toplo i sparno uz česte pljuskove i lokalne nepogode, zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading