Ristić u Ženevi
Foto: Alo/Foto: Ministarstvo informisanja i komunikacija

Ristić je naveo da je veoma važno podsticati IT kompanije i stručnjake da razvijaju svoje poslove i budu konkurentni na međunarodnom tržištu i precizirao da izvoz IT usluga u Srbiji raste iz godine u godinu. „Prema zvaničnim podacima, u 2023. godini izvoz IT usluga iz Republike Srbije je iznosio oko 3,4 milijardi evra. Poređenja radi, 2012. godine taj iznos je bio 375 miliona evra, tako da je veoma očigledno o kolikom rastu i napretku je reč“, naglasio je ministar.

Ristić je podvukao i da je jedan od važnih ciljeva naše države razvoj i unapređenje usluga elektronske uprave za građane i privredu, pošto se na taj način povećava kvalitet, efikasnost i dostupnost usluga koje pružaju institucije, smanjuju se troškovi i štedi vreme kako državi, tako i građanima. Ristić je upoznao svoje kolege, ministre iz celog sveta, da je Republika Srbija razvila centralni državni portal eUprava, kao i još nekoliko posebnih portala preko kojih građani elektronski mogu da obave veliki broj poslova.

Naša zemlja je uspostavila Državni data centar u Kragujevcu koji predstavlja ključnu infrastrukturu za razvoj eUprave i digitalizaciju Srbije, naglasio je Ristić i dodao da je ovaj Centar jedan od najmodernijih data centara u regionu i da su njegovi korisnici državni organi, ali i najveće svetske IT kompanije. „Izgrađen je u skladu sa najvišim svetskim standardima za data centre, uključujući TIER 4 standarde koji garantuju najviši nivo bezbednosti i dostupnosti podataka“, podvukao je ministar.

Ristić u Ženevi

Foto: Ministarstvo informisanja i komunikacija

 

On je podsetio da je Vlada Republike Srbije u decembru 2023. godine potpisala Memorandum sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja (CERN) čime je naša država postala deo globalne računarske mreže u kojoj smo trenutno 7. zemlja u Evropi i 10. u celom svetu u kojoj CERN čuva svoje podatke.

Informaciono-komunikacione tehnologije su donele brojne prednosti čovečanstvu, ali uz porast njihovog korišćenja rastu i rizici i ugrožavanja IKT sistema i prava korisnika. Republika Srbija je zbog toga aktivno radila na razvoju informacione bezbednosti, naročito poslednjih godina, naglasio je ministar Ristić. On je istakao da je donet i primenjen zakonodavni okvir, da su uspostavljene institucije koje se bave prevencijom, zaštitom i reakcijom na bezbednosne incidente i da je Srbija u potpunosti prenela odredbe međunarodnih konvencija o sajber kriminalu u naše zakonodavstvo.

„Posvećeni smo i saradnji sa međunarodnim organizacijama i nadležnim organima drugih država u ovoj oblasti. Širimo svest građana o načinima kako da bezbedno koriste nove tehnologije, a posebnu pažnju posvećujemo najosetljivijim grupama kao što su deca“, zaključio je Ristić u Ženevi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading