NIKO NEĆE DA RADI, A MALINA SPREMNA ZA BERBU! Dnevnica 6.000 dinara - mladi beže od posla!
Foto: RINA

Berba maline u zapadnoj Srbiji počinje za nešto manje od mesec dana. I dok se cena maline još uvek nagađa, dnevnice sezonskih radnika već su poznate.

Aprilski mraz prepolovio je ovogodišnji rod u zapadnoj Srbiji, a ono što je ostalo obraće sezonski radnici za dnevnicu koja neće biti manja od četiri hiljade dinara.

Malinar Radojko Bujošević iz Trešnjevice kod Arilja kaže da će angažovati 40-45 radnika za dnevnicu od 5.000 do 6.000 dinara.

- Nije malo da se plati ni 5.000-6.000 dinara, ali nema ih. Ne bi me čudilo onda da počnu da dovode Kineze, da počnu i oni da rade pošto su oni malo brojniji nego mi - navodi Bujošević.

- Za muškarca je teško da stoji u mestu 10-12 sati, a ženama to ide lakše. Mnogo bolji su berači žene, po meni i lepše rade i sve - kaže Bujošević.

NIKO NEĆE DA RADI, A MALINA SPREMNA ZA BERBU! Dnevnica 6.000 dinara - mladi beže od posla!

Alo!

 

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović kaže za Euronews Srbija da svi znaju kolike će biti dnevnice berača, a nisu poznate cene maline.

- Prvo da vidimo da li će imati šta da se bere i koja će biti cena maline. U ovom momentu videli ste da imamo od 50 do 70 odsto manje maline na tržištu cele Srbije, ne samo u Ivanjici. I to je najveći problem - rekao je Radović.

On smatra da su prošle godine "opljačkani" poljoprivredni proizvođači sa cenom od 200 dinara.

- Nešto realno u ovoj 2024. godini je 400 dinara akontna cena maline sa tendencijom rasta ka gore. Šta to govori tendencija rasta ka gore? Vi kao kupac dođete i kupujete, nemate malinu i morate da platite još više. Znači, neće biti maline u Srbiji, to je problem - rekao je Radović.

Pre dve godine cena maline se kretala od 500 do 600 dinara, a Radović smatra da je ta cena bila realna, navodeći da je tada maline bilo.

Tvrdi da je realna akontna cena maline ove godine 400 dinara sa tendencijom rasta.

- Možda bude i 2.000 dinara ove godine, zavisi od ponude i potražnje - rekao je Radović.

On kaže da se mora rešiti problem sa hladnjačarima i da očekuje da će novi ministar poljoprivrede sagledati situaciju i razumeti istinu sa terena.

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading