Irena Vujović
Foto: Tanjug/Tanjug

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas u Nišu radove na uklanjanju divlje deponije u naselju Čokot i istakla da Ministarstvo četvrtu godinu zaredom obezbeđuje znatna sredstva za čišćenje divljih deponija.

Dodala je da je do sada, uz podršku Ministarstva, samo u Nišu očišćeno 19 deponija, dok će ove godine biti očišćene još četiri lokacije.

„Deponija na kojoj smo danas nalazi se na obali Južne Morave, između Novog Sela i Mramora na oko 500 metara od prvih kuća. Obezbedili smo sredstva i očistićemo ovu lokaciju kako više ne bi smetala građanima. Naš zajednički zadatak je da se potrudimo kako bi sačuvali jednom očišćene lokacije", istakla je ona.

Navela je da će država nastaviti da osluškuje potrebe građana i da će kao prioritetne čistiti deponije koje im najviše smetaju.

Prema njenim rečima tokom tri prethodne godine očiščeno je oko 900 divljih deponija u 72 grada i opštine, a kada se završe projekti u 2024. godini, biće ih očišćeno ukupno 1.119.

"Građani su naši najvažniji partneri i samo ako podržavamo jedni druge danas, možemo od našeg Niša i naše Srbije da napravimo zelenije mesto sutra“, rekla je Vujović.

Istakla da je cilj, Srbija bez divljih deponija i da će Ministarstvo zaštite životne sredine nastaviti da odvaja sredstva za ove projekte.

„Rešavanje problema divljih deponija deo je šireg plana rešavanja jednog od najvećih ekoloških problema u Srbiji, a to je neadekvatno upravljanje otpadom. Obezbedili smo značajna sredstva za izgradnju modernih regionalnih centara za upravljanje otpadom koji su preduslov da zatvorimo nesanitarne i očistimo divlje deponije", rekla je ona.

Navela je da je ambiciozan plan, koji je predsednik Aleksandar Vučić predstavio u sklopu vizije Srbija 2027, da se već u narednih nekoliko godina izgradi devet regionalnih centara gde će se otpad tretirati na najsavremeniji način. "To su kapitalni projekti kojima, uz punu podršku predsednika, značajno menjamo zelenu sliku Srbije na bolje“, rekla je Vujović.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading