Preventivni pregledi
Foto: Tanjug/Tanjug

U pitanju je žena srednjih godina, kojoj je tokom pulmološkog pregleda otkrivena promena na plućima, zbog čega joj je savetovano da se već sutra javi Klinici za pulmologiju radi daljih pregleda.

Promena imponuje da je tumorska i pronađena je u prvih sat vremena. Ohrabrujuća okolnost je da promena nije velika i bitno je da se uoči rano.

Dr Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju je rekao  da se vidi značaj pulmoloških pregleda i savetovao sve koji su pušači da odmah ostave cigarete.

On je izjavio da je, u okviru akcije besplatnih preventivnih pregleda koja je danas nastavljena širom Srbije, na toj klinici za prvih 15 minuta akcije pregledano više od 50 građana, dodajući da je, u okviru današnje akcije, fokus na fizijatrijskom pregledu dece.

Preventivni pregledi

Tanjug

 

 

"Po prvi put u okviru ove akcije Ministarstva zdravlja akcenat stavljamo na decu. S obzirom na stil života, koji podrazumeva da naša deca dosta vremena provode za računarom, da su fizički manje aktivna, da nose rančeve, pozivam roditelje da decu školskog i predškolskog uzrasta dovedu na pregled", rekao je Stjepanović za Tanjug. Istakao je da će se pregledi obavljati u 200 zdravstvenih ustanova širom Srbije.

"Želimo da skrenemo pažnju na značaj prevencije. Pregledi su dostupni svima, bez obzira da li građanin ima knjižicu. Kao pulmolog savetujem da mislite na svoja pluća, da prošetate i dođete na jedan pulmološki pregled", rekao je Stjepanović. Dodao je da će trajati i nakon 17 časova ako bude veliko interesovanje građana i da se u narednom periodu može očekivati i nastavak akcije.

Svi pacijenti kod kojih tokom preventivnih pregleda budu uočene nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima biće upućivani na dalju dijagnostiku i preglede već u toku naredne nedelje.

U okviru akcije besplatnih preventivnih pregleda danas će od osam do 17 časova u zdravstvenim ustanovama biti organizovani fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, dok će stariji građani imati priliku da provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, urade tumor marker prostate i obave pulmološki pregled.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading