astma
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Za sprečavanje obolevanja od astme najvažnija je prevencija, ali i strogo poštovanje saveta lekara u slučaju da je bolest dijagnostikovana, rekao je Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS).

Stjepanović, koji je učestvovao u edukaciji lekara o teškoj astmi, budući da se u maju obeležava Međunarodni dan astme, kada se poseban fokus stavlja na teža stanja ove bolesti, istakao je da je cilj edukacije da se težim pacijentima omogući što kvalitetniji život.

- To su vrlo specifični pacijenti, koji godinama imaju nekontrolisanu astmu, leče se kortikosteroidima, imaju jako narušen kvalitet života i u Klinici za pulmologiju u KCS primaju biološku terapiju. Terapija nam omogućava da im kontrolišemo bolest i unapredimo kvalitet života - rekao je Stjepanović. Govoreći o prevenciji, direktor Klinike za pulmologiju UKCS istakao je da je neophodno prekinuti sa rizičnim načinom života, gde u prvi red stavlja pušenje, kao i druga stanja u organizmu koja mogu dovesti do obolevanja od astme

GOJAZNOST I CIGARE KOBNE ZA ASTMATIČARE! Direktor Klinike za pulmologiju o prevenciji bolesti

unsplash.com

 

- Fizička neaktivnost i gojaznost su takođe faktori koji doprinose pojavi astme jer se kapacitet pluća smanjuje sa povećanjem telesne težine - rekao je Stjepanović. Dodao je da, ukoliko je neko alergičan na nešta, mora da leči i alergiju, odnosno da uzima antihistaminike. Ukoliko pacijenti ipak primete navedene simptome, Stjepanović kaže da je neophodno da se obrate izabranom lekaru koji će ih uputiti pulmologu kako bi se uradili neophodni testovi.

- Osnovni test je spirometrija, da se bolest na vreme otkrije. Takođe, i oni koji imaju blaže forme moraju redovno da se kontrolišu i uzimaju terapiju u konsultacijama sa lekarom - naglasio je Stjepanović. Ukoliko se pacijenti pridržavaju saveta lekara, mogu da žive normalan život i sa dijagnozom astme.

- Čim im se stanje poboljša, oni samoinicijativno prestanu da uzimaju terapiju. To je veliki problem u lečenju i zbog toga moraju da se pridržavaju saveta kako bi živeli normalno i kvalitetno - zaključio je Stjepanović za Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading