help hendikep
Foto: Alo/Milica Vučković

Danas je u Privrednoj komori Srbije predstavljena aplikacija "Help hendikep" koja pruža jedinstvenu bazu pristupačnih lokacija, bilo da je reč o institucijama, kompanijama i udruženjima, sa ciljem da unapredi svakodnevnu mobilnost osoba sa invaliditetom i njihovu uključenost u društvene aktivnosti. 

"Problemi sa kojima se oni najčešće suočavaju su teškoće prilasku raznim vrstama objekata", rekao je on i dodao da se osobe sa invaliditetom najčešće sreću sa problemom pri pronalaženju parking mesta, odgovarajućeg lifta i toaleta, navodeći da zbog manjka informacija na internetu pronalazak pristupačnih lokacija dugo traje.

help hendikep

Milica Vučković

 

Autor aplikacije Miloš Resanović kazao je da ga je podatak da u Srbiji živi 700.000 osoba sa invaliditetom motivisao da napravi aplikaciju koja će im pomoći.

Aplikacija "Help hendikep", kako je dodao nudi nalaženje lokacija prilagođenih osobama sa invaliditetom na celoj teritoriji Srbije, na kojoj se nalaze razne vrste objekata - od zdravstvenih ustanova i centara lokalne samouprave, preko raznih institucija do hotela, ugostiteljskih objekata, apoteka, benzinskih pumpi, prodavnica i tržnih centara.
On je naveo da korisnik može da pretražuje lokacije po nazivu, ali i da odabere grad u kome pretražuje i odabere kategoriju lokacije, kao i da izabere neophodne karakteristike lokacije.
"Aplikacija nudi ime firme ili institucije, adresu lokacije, sliku objekta, najbližu putanju do objekta, kilometražu do tamo i vreme potrebno da se stigne automobilom do izabrane lokacije", kazao je Resanović.
U izjavi za ALO! tvorac ove aplikacije istakao je da je bilo izazova napraviti ovakvu aplikaciju jer je zamilšljena da bude neprofitabilna.

help hendikep

Milica Vučković

 

- Pored svog posla, svo slobodno vreme sam posvetio razvoju aplikacije. Ideja je da što više kompanija shvati koliko je važno da se njihove pristupačne lokacije nađu na mapi, ali i društveno odgovornim građanima da mogu potpuno besplatno da unesu aplikaciju i potpuno besplatno učine Srbiju pristipačnijom svim našim sugrađanima. 

Aplikacija, razvijena u saradnji sa Centrom za digitalnu transformaciju PKS, je besplatna i omogućuje brz pristup informacijama o pristupačnim lokacijama u čitavoj Srbiji.

help hendikep

Milica Vučković

 

On je istakao da će Centra za digitalnu transformaciju PKS i dalje biti otvoren za ovakve inicijative i poručio da se od strane PKS možete dobiti konkretnu pomoć u povezivanju sličnih ideja sa privredom, kako bi što pre dobile svoju praktičnu primenu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading