patrijarh pavle
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/instagram

Patrijarh Pavle je na mestu poglavara Srpske pravoslavne crkve proveo 19 godina: Izabran je 1. decembra 1990. godine, kada je zamenio bolesnog patrijarha Germana.

Mnogi su ga doživljavali kao sveca još za života, a njegova skromnost bila je putokaz mnogima.

Toliko je bio skroman da ni u manastiru jedno vrijeme nisu znali da je izabran za episkopa.

Nikada nije imao kola ni telefon...”Kome sam potreban, neka mi piše”, govorio je. Imao je veliku ljubav prema ljudima, ali nije voleo neradnike i pušače. Podizao je kuće sirotinji sa Kosova.

Škrt je bio prema sebi, a izdašan pomažući drugima u stradanju, nevolji, patnji.

Evo nekih najzanimljivih priča u kojima se ogleda prava ljudskost i duhovitost patrijarha Pavla, prenosi Mondo.

Upozorenje bogoslovu

Jednom prilikom za vreme bogosuženja dogodilo se da je morao da upozori jednog bogoslova koji je bio za pevnicom:

"Sinko, obratite malo više pažnje…, čini mi se da vi to ne radite baš kako bi trebalo!"

Ovaj odgovori, pomalo uvređeno: "Pa, znate, Vaša Svetosti, svaka ptica peva svojim glasom!"

Patrijarh će na to: "Jeste, sinko, ali u šumi. Ovo je Crkva."

Vožnja mercedesom

Beograđani su patrijarha Pavla često susretali na ulici, u tramvaju, u gradskom autobusu… Jednom prilikom, dok je sam išao uzbrdo trotoarom ulice Kralja Petra, u kojoj je sedište Patrijaršije, sustiže ga, u najnovijem modelu "mercedesa", sveštenik jedne od najpoznatijih beogradskih crkava. Zaustavio je automobil, izašao i obratio se patrijarhu:

"Vaša Svetosti, dozvolite da vas povezem! Samo recite gde treba…"

Patrijarh ne htede da ga odbije, uđe i sede. Čim krenuše, videvši kako luksuzno izgleda ovaj automobil, upita ga patrijarh:

"A, je l’ te, oče, čiji je ovo auto?"

"Moj, Vaša Svetosti!" kao da se pohvali protojerej.

"Stanite!" zapovedi patrijarh Pavle. Izađe, prekrsti se i reče svešteniku: "Neka vam je Bog na pomoći!"

Drugar Paja

Svojevremeno je jedan novinar ispričao kako je u džepu jakne svoga sina stalni nalazio bombone. Pitao ga je otkud mu, a mališan je govorio “Dao mi moj drug Paja. Posle nekog vremena ocu je ti bilo čudno jer nije znao nijednog drugara po imenu Paja. Dečak mu je kada ga je pitao “Ko ti je taj drugar Paja” rekao “Pa, naš patrijarh. On nam uvek kada prolazi pored parka da bombone. Mi ga volimo, on je naš drugar."

Na Kosovu

Jednom prilikom kada je kao vladika Patrijarh Pavle boravio na Kosovu i Metohiji dogodilo se da ga je zaustavila naoružana albanska banda.

Navodno su pripadnici te bande ili članovi OVK-a zatražili od patrijarha da tu na licu mesta klekne i pomoli se za postradale Albance. Na takav jedan zahtev patrijarh im je smireno odgovorio da se on klečeći moli u crkvi za sve postradale i nevine žrtve bez obzira na njihovu nacionalnost i veru. Zbog ovog odgovora, on je nastavio put nepovređen.

Vožnja autobusom

Idući u crkvu na Banovom brdu i usred leta koristio je gradski prevoz. Kada je njegov pratilac sugerisao da se ne ide autobusom jer je vrućina, a autobus prepun ženskog razgolićenog sveta, patrijarh mu je odgovorio “Znate, svako vidi ono što želi.”

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading