Palata Dunđerski
Foto: Printscreen/Agencija za nekretnine Gsigma

Jedna od najlepših građevina u Srbiji pre nekoliko dana oglašena je na prodaju. Palatu Dunđerski koja se nalazi u centru Zrenjanina, a čiji je trenutni vlasnik Zemljoradnička zadruga ovog grada, agencija za nekretnine Gsigma oglasila je po ceni od 866.000 evra. Na prodaju je 2.454 kvadrata objekta plus, plus 20,74 ara placa.  

Iako prema Zakonu o kulturnom nasleđu Republika Srbija ima pravo preče kupovine kulturnog dobra u privatnoj svojini, iz Zavoda za zaštitu spomenika i kulture grada Zrenjanina, kažu da ponudu nisu ni dobili ni odbili, i da su za prodaju Palate Dunđerski saznali preko interneta. U zvaničnom odgovoru koji je stigao u redakciju Alo! navodi se da im se ni agencija za nekretnine koja nudi građevinu, ali ni sadašnji vlasnici nisu obratili, što automatski ne mora da znači i da neće, ukoliko se javi adekvatan kupac.

- Prava i obaveze vlasnika, korisnika i držaoca kulturnog dobra (samim tim i eventualnog budućeg vlasnika, ukoliko se objekat proda), definisane su odredbama člana 99-102 Zakona o kulturnom nasleđu i odredbama Zakona o kulturnim dobrima. Na predmetnom objektu, u listu nepokretnosti, postoji zabeležba kulturnog dobra, tako da eventualni budući vlasnik ne može da tvrdi da sa teretnom zabeležbom nije upoznat - stoji u zvaničnom odgovoru Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin za Alo!.

Radovan Gojkov, jedan od 70 suvlasnika Palate Dunđerski, kaže da zakon nije prekršen, jer se palata od 2012. godine nalazi u privatnom vlasništvu zemljoradničke zadruge Zrenjanin.

Palata Dunđerski

Agencija za nekretnine Gsigma

 

- To je privatna imovina zadrugara. Mi smo od Zavoda za zaštitu spomenika kulture više puta tražili pomoć za krov, fasadu, da nam pomognu da sredimo unutrašnjost zgrade, na šta nam je opština svaki put odgovorila da je to privatna imovina i da oni sa tim nemaju ništa. Zavod nam je sa druge strane sve diktirao, sve se radilo u odnosu na prvobitno stanje i to je nas preskupo koštalo. S tim u vezi, mi nismo našli ni za shodno da uopšte njima ponudimo kupovinu. A kao privatni vlasnici, mi možemo to da ponudimo kome god želimo - rekao je Gojkov iz zemljoradničke zadruge Zrenjanin za Alo! i dodao da za saradnju sa Zavodom nije bilo ni prostora što je i razlog prodaje. Održavanje je skupo, a građevina propada.

- Godinama smo se mučili sa finansijama, nemoguće je vratiti u prvobitno stanje, materijal i radnici su skupi, o porezu da ne pričam. Zbog toga palata i jeste predmet prodaje, bolje da kupi neki privatnik koji će to da restaurira, nego da nam građevina propada. Najbolje bi bilo da Zavodu za zaštitu spomenika mi ovo poklonimo, pa da oni posle prodaju nekome, e to nismo hteli - zaključio je jedan od suvlasnika objekta Palate Dunđerski za Alo!.

Iz agencije Gsigma iz Zrenjanina kažu da se potencijalni kupac još uvek nije javio i da za sada nema zainteresovanih za dvorac koji je prvobitno bio deo bečkerečke pivare, u vlasništvu porodice Dunđerski.

- Od juče nas zovu samo oni koji imaju setne uspomene na ovu građevinu, uglavnom naši sugrađani. Sva dokumentacija je još uvek u procesu pripreme, pa još uvek nije moguće ispratiti prodaju i papirološki , ali će sve biti pribavljeno i zakonski ispoštovano - rekla je Danijela Radovančev za Alo!.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading