Urgentni
Foto: Alo/Tanjug

Specijalista opšte medicine Biserka Obradović kaže da je ovih dana vreme idealno za toplotne udare, zbog čega je neophodno da se oblačimo u skladu sa temperaturama.

- Ljudi kada ujutro krenu na posao, krenu toplije obučeni. Vazduh je prepun vlage, velika je vlažnost, a ako smo previše obučeni a toplo je, organizam ne može da oda višak toplote putem znojenja - objašnjava dr Obradović.

U tom slučaju, kaže, može da dođe do:

  • pada krvnog pritiska
  • glavobolje
  • mučnine
  • vrtoglavice
  • na kraju čak i do kolapsa

Kako izbeći toplotni udar

Prema njenim rečima, osim što u ovakvim vremenskim uslovima treba adekvatno da se oblačimo i oslobađamo viška garderobe, neophodno je uzimati i dosta tečnosti.

- Višak odeće nikako ne bi trebalo imati na sebi. Treba uzimati dosta tečnosti, kao i dosta svežeg voća i povrća, ali pre svega dosta tečnosti da nadoknadimo onu koju gubimo - savetuje dr Obradović.

Težak dan u ovom smislu bio je juče, a očekuje se i danas, a to govori i biometeorološka prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Srčani bolesnici da budu oprezni

Po njoj, usled očekivane biometeorološke situacije oprez se savetuje srčanim bolesnicima, kao i osobama respiratornim tegobama i varirajućim krvnim pritiskom.

- Od meteoropatskih reakcija mogući su osećaj malaksalosti, promenljivo raspoloženje i glavobolja - navodi se u biometeorološkoj prognozi sa danas i napominje da je neophodna povećana opreznost u saobraćaj.

Biometeorološka prognoza neće ići na ruku ni sutra hroničnim bolesnicima. U njoj se ističe da se osobama sa varirajućim krvnim pritiskom i respiratornim oboljenjima savetuje izvesna opreznost usled očekivanog uticaja biometeoroloških prilika.

- Očekuju se meteoropatske reakcije u vidu glavobolje, nervoze i bolova u kostima i zglobovima. Svim učesnicima u saobraćaju se savetuje koncentracija - navodi se u biometeorološkoj prognozi za petak, 24. maj.

Toplotni udar, inače, može da bude potencijalno smrtan, a karakteriše ga brzi skok telesne temperature i nemogućnost tela da se znoji i vrši termoregulaciju.

Doktori su da podsetimo, ovih dana imali puno posla zbog srčanih udara, prethodne noći se lekarima Hitne javio i veći broj pacijenata sa simptomima moždanog udara, a noć pre su imali više pacijenta sa hipoglikemijom, odnosno pada nivoa šećera u krvi.

Lekarima Hitne i noćas su se najviše javljali hronični bolesnici - astmatičari, hipertenzičari, psihijatrijski i pacijenti sa malignitetima.

(Blic)

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading