PAŠĆE PUNO KIŠE U NAREDNA 24 ČASA Nevreme u Srbiji se nastavlja, a evo ŠTA stiže za vikend
Foto: Alo/Alo!/Ilustracija/Shutterstock

Meteorolog Ivan Ristić kaže da, iako crni oblaci podsećaju na superćelijske oblake, iznad Beograda je snimljen - kumulunimbus.

"Superćelijski oblak arkus koji donosi superćelijsku oluju je kružnog oblaka, vidi se krug, a ovo je više kumuloninbus. Istina, slično je, razlika nije velika, međutim, superćelijski oblak se rotira u krug kao ciklon, dok ovaj oblak nema tu jačinu. Trenutno grmi i seva i očekuju se još kiše", kaže Ristić.

Ristić objašnjava da su glavne karakteristike superćelijskih oluja:

  • superćelije su dugovečni rotirajući olujni oblaci, sistemi velikih, prostranih razmera i prečnik superćelije se kreće između 20 i 50 kilometara, a može trajati i do nekoliko sati
  • često su izvor ekstremnih vremenskih pojava kao što su olujni vetrovi, grad, poplave, čak i tornada
Prognoza

Facebook/Ivan Ristić

 

"Glavna razlika između oluje i oluje superćelije je prisustvo smicanja vetra sa visinom. U južnom delu Evrope i širom Balkanskog poluostrva, tokom jula i početkom avgusta 2023. postojali su povoljni uslovi za formiranje ovakvih oluja. Imali smo veoma topao i nestabilan vazduh pun vodene pare, koji je "gorivo" za oluje", kaže Ristić.

"Trenutno grmi, seva i pljušti kiša na sve strane, i u toku noći se očekuje širenje i pojačanje padavina nad većim delom Srbije. Nova mapa pokazuje da će večeras najviše da grmi, seva i da pljušti kiša. Puno kiše će pasti u naredna 24 časa, procena je za sada od 30 do 50 mm", kaže Ivan Ristić.

Za vikend i početkom sledeće sedmice delimična stabilizacija vremena - u većini mesta biće suvo uz duže sunčane intervale, a samo će još na zapadu, jugozapadu i jugu Srbije biti uslova za kratkotrajne pljuskove sa grmljavinom.

Za vikend će u košavskom području ponovo duvati umeren do jak jugoistočni vetar.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading