"DECA RADE ONO ŠTO IM JE POZNATO" Vršnjačko nasilje u osnovnoj školi zgrozilo Srbiju, a evo šta kaže psiholog za Alo!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Učenici trećeg razreda osnovne škole na Novom Beogradu drugaru iz odeljenja ukrali su duksericu, urinirali po njoj, izgazili je, uvaljali u blato i na kraju mu je uz uvrede vratili!

Da stvar bude gora, devetogodišnjaci su druga kojeg su ovako ponizili na kraju gađali jajetom, a ovo surovo vršnjačko nasilje zgrozilo je javnost!

Za ovaj uznemirujući incident, javnost je saznala nakon što je otac dečaka kojeg su vršnjaci maltretirali o incidentu pisao na društvenoj mreži Iks.

„Srednjem sinu u petak ekipa od njih nekoliko iz razreda ukrade duksericu, uvalja je u blato, izgazi i ispiša se po njoj, sakrije je. U subotu na rođendanu deteta iz odeljenja mu saopšte šta su uradili, on je mislio da je zaboravio duks negde napolju. Danas mu vrate tako izgažen i mokraćom natopljen duks uz dodatne uvrede i maltretiranje. Treći razred osnovne škole“, napisao je otac dečaka, i dodao da se incident na ovome nije završio.

„Rešavajući ovu situaciju upravo sam saznao da su danas pokušali da ga ćebuju ovim upišanim duksom, pa kad nisu uspeli, otišli su u obližnju prodavnicu, kupili jedno jaje i gađali ga tim jajetom. Pogodili su ga. Takođe sam saznao da organizovano maltretiranje traje već mesec dana“, napisao je on.

Željka Kurjački Stanišić

Facebook

 

Psiholog Željka Kurjački Stanić je za Alo! istakla da roditelji moraju da posvete pažnju svojoj deci, ali i da kontrolišu šta gledaju na televiziji i internetu.

- Kada je reč o nasilju, deca rade ono što im je poznato, ono što mnogo gledaju u svom životu. Agresivnost ne mora nužno da potiče od roditelja, u smislu da su i sama ta deca žrtve nasilja. Dovoljno je da su svakodnevno na ekranima izloženi takvim sadržajima. Ako je dete izloženo takvim sadržajima par sati svakog dana, poruke i lekcije koje odatle dobija postaće jače od onih koje mu šalju roditelji, sa kojima komunikacija obično nije tako intenzivna, obojena emocijama i snažna. Roditelji koji su fizički prisutni, ali leže sa telefonom u ruci zapravo nisu tu - rekla je na početku razgovora za Alo! psihološkinja, i dodala da u ovakvim situacijama roditelji moraju pametno da postupe.

- Vrlo je teško biti u poziciji roditelja deteta koje je napadnuto jer te tuga zbog detetove tuge razdire, strahuješ nad njim, a sa ljutnjom ne znaš šta ćeš kada osećaš da su ti ruke vezane. Ali mnogo je teško i roditeljima dece koja su izvršila nasilje. I oni su tužni zbog svog deteta jer nijedno dete ne maltretira nekoga ako je srećno. Ali pored toga, oni imaju i osećanje stida, krivice jer znaju da su negde mnogo pogrešili i straha za budućnost svog deteta - rekla je naša sagovornica, i dodala da je najvažnije raditi na sprečavanju nasilja.  

- Pošto su u pitanju deca, i dalje treba raditi mnogo na preventivi budućeg nasilja. I roditelji i škola još uvek imaju prilike da pomognu ovoj deci da se osnaže da odbiju pozive da učestvuju u nečemu gde ne žele da budu, da se odupru nasilniku. Kroz razgovore, primere, kroz promišljanje o svom odrastanju i deljenje svojih iskustava iz detinjstva, roditelji mogu da pomognu deci da razumeju kako se drugo dete oseća i da ga osposobe da zna šta da radi s tim.

Reagovali škola i tim za sprečavanje nasilja

Dečakov otac objasnio je da je o incidentu obavestio direktorku i psihologa škole.

„Dužan sam da vam napišem da je škola propisno reagovala, direktorka i psiholog su upoznati, a slučajem će se danas baviti i tim za sprečavanje nasilja. S druge strane, pošto smo normalni ljudi i ovakve stvari pre svega rešavamo razgovorom i dogovorom, stupili smo u kontakt s roditeljima, sešćemo, pričaćemo, naći ćemo rešenje“, napisao je on.

 Deca trpe pritisak vršnjaka

Strah od posledica i kazne za decu su najbolja preventiva da ne čine nasilje.

- Kod male dece još uvek nije toliko razvijeno saosećanje, ne mogu se u potpunosti staviti u tuđe cipele i sagledati bol koji drugome nanose. Nemaju još ni potpuno razvijenu samokontrolu, ni snagu da odole pritisku. Verujem da su u toj grupi dece samo jedno ili dva deteta bila inicijatori, dok su ostali učestvovali iz straha da, odbiju li, ne prođu isto. To se dešava u gotovo svakoj grupi nasilnika. Ali ono što decu i te kako ume da spreči da učine neko zlodelo je strah od posledice, od kazne. Škola mora imati jasne i pravedne sankcije za nasilje i primenjivati ih dosledno. Ne mislim da će te sankcije razviti moral u detetu jer moral se ne razvija tako, ali će ga sprečiti da počini konkretno zlodelo i zaštitiće drugu decu od njega - kaže naša sagovornica.

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading