napad gavrana u selu kod Ivanjice
Foto: Alo/Foto: RINA

Vrane su juče napale troje ljudi u Nišu. Prvi napad zabeležen je kamerom, nekoliko vrana okomilo se na devojku koja je prelazila ulicu i koja je pokušavala da se odbrani od ptica mašući papirom. Kasnije se dogodio i napad na dvojicu muškaraca, ali na sreću nije bilo ozbiljnijih povreda.

Stručnjaci kažu da je sezona napada vrana na ljude počela i da će trajati još neko vreme i savetuju šta da radite u slučaju da se svrake okome na vas.

Vukašin Kartalović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kaže za Alo! da je zbog brze urbanizacije naselja, svrakama ostalo malo opcija za sigurna gnezda. Često su pri naseljima izgrađeni putevi i parking mesta, a veliki problem je što je zasađen jako mali broj krošnji, gde se svrake instiktivno gnezde.

- Sad traje sezona tokom koje se mladunci svrake izležu, a onda ih roditelji uče da lete. Naravno, kako su se tek izlegli, u većini slučajeva se desi da mladunci ispadnu iz gnezda. Ptice koje napadaju tada samo žele da zaštite mlade - kaže Kartalović.

Opasno u maju!

Pozivi građana s prolećnim danima postanu učestaliji i uglavnom se žale na njihovo neuobičajeno, uznemiravajuće ponašanje i ničim izazvane agresivne napade. Apeluje se da vrane i mesta gde se gnezde izbegavate tokom prolećnih meseci i da se ne približavate mladuncima. Tada odrasle ptice brane teritoriju i mladunce, pa može doći i do napada ukoliko im se prolaznik previše približi. Ovakvo ponašanje vrana traje oko desetak dana, nakon čega su mladunci potpuno spremni za let i više nema bojazni od napada - kaže za Alo! Vukašin Kartalović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

On objašnjava da svraka nije predatorska ptica i da čak ispušta zvuk upozorenja pre nego što napadne čoveka.

- Mi na aplikaciji imamo taj zvuk, pa mogu svi da čuju kako to zvuči. Tad treba ostati pribran i miran, svraka vas neće napasti ako joj ne date povoda - kaže on i dodaje da su ozbiljne povrede retkost.

- Što se tiče napada, ponavljam - ne paničite! Njihov kljun vas ne može ozbiljno povrediti. Odrasle ptice kad se „okome na vas“ počinju glasno da šalju znake upozorenja snažnim graktanjem, posle čega mogu da se upute ka potencijalnom „uljezu“ sa lažnim ili pravim napadima u cilju odbrane mladunaca. Vrane uglavnom napadaju kada su mladunci nisko u žbunju ili u nižim delovima krošnje drveta. U periodu kada mladunci izlaze iz gnezda, neophodno je biti oprezan prilikom prolaska u blizini gnezda ili mesta gde su mladunci. Samo ne paničite, sačuvajte i ptice i sebe - zaključuje Kartalović.

BONUS VIDEO 

 

@alo_portal “SRPSKI VELODROM” Evo kako izgleda Lagator, stadion na kom se igra finale Kupa Srbije #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #foryou #fypシ #viralvideo #viral #stadion #srbija ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading