kiša
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Sve više jača uticaj ciklona sa severnog Jadrana, a samim tim i njegov uticaj na vreme u Srbiji. Nakon sunčanijeg prepodneva, posle podne i uveče očekuje se vrlo nestabilno vreme.

U ovom času jačih pljuskova sa grmljavinom već ima na severnom Jadranu, na severozapadu Hrvatske i u Sloveniji, a tokom dana u ovim predelima i predelima našeg regiona očekuju se jake grmljavinske oluje, prenosi Telegraf.

Već tokom ranog poslepodneva u delovima Srbije biće uslova za lokalne pljuskove sa grmljavinom. Kako dan bude odmicao, tako će da rastu i uslovi za grmljavinske nepogode.

U toku poslepodneva, pred kraj dana i tokom večeri biće idealnih uslova za pljuskove sa grmljavinom širom Srbije, ali i za nastanak grmljavinskih nepogoda sa gradom i vrlo obilnim pljuskovima.

Neke od ovih nepogoda će već kao razvijene stići iz regiona, odnosno iz BiH ili Crne Gore i Hrvatske do Srbije, a tada bi se na udaru prvo našli severozapadni, zapadni i jugozapadni predeli Srbije.

Padavinski i grmljavinski sistemi u jugozapadnoj visinskoj struji prmeštaće se dalje na severoistok, a sa našeg područja dalje ka Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj u zavinosti od lokacije nad Srbijom.

U predelima sa intenzivnim grmljavinskim procesima očekuje se da lokalno padne i više od 30 litara kiše po kvadratnom metru, a biće uslova i za grad.

Inače, ciklon sa severnog Jadranskog mora prema kraju dana i večeri svojim centrom premeštaće se dalje na severoistok preko našeg područja. U sklopu njega premeštaće se i hladni front, pa će on dodatno intenzivirati opasnost od grmljavinskih oluja.

Zbog izraženog gradijenta vazdušnog pritiska, danas je i vrlo vetrovitro. U većem delu Srbije duva umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području povremeno i sa olujnim udarima. Najjači udaru su na jugu Banata, u Vršcu prelaze i 80 km/h. Vetar će oslabiti pred kraj dana i tokom večeri i to prilikom prodora hladnog fronta i tada će vetar biti u skretanju na severozapadni.

S obzirom na to da nad našim područjem pod uticajem ciklona sa Jadranskog mora preovladava vrlo izraženo jugozapadno visinsko strujanje, sa severa Afrike preko Mediterana stižu i čestice pustinjskog peska i prašine iz Sahare, pa se očekuju prljave, odnosno obojene padavine, usled prisustva napomentih čestica. Ova pojava smatra se prirodnom i potpuno je uobičajena pri aktuelnoj vremenskoj situaciji.

Iako kao opasne, ove pojave smatraju se prirodnim i uobičajenim za ovo doba godine.

Čak i pri izraženijim grmljavinskim procesima ne treba da se diže panika, već je potrebno da se stanovništvo prilagodi vremenskim uslovima, kao i da se prate obaveštenja i upozorenja nadležnih i državnih službi na potencijalno opasne vremenske pojave. Najosnovnije je da se pri nevremenu ili opasnoj meteorološkoj situaciji na prvom mestu pronađe bezbedni zaklon, a ukoliko se nađemo u saobraćaju, da se uslovi vožnje prilagode aktuelnim vremenskim uslovima i stanju na putu.

Vrlo nestabilno i malo svežije vreme očekuje se i u narednom periodu, uz čestu pojavu pljuskova sa grmljavinom. Stabilizacija vremena očekuje se u petak prema kraju dana, pa se za vikend očekuje sunčano i toplo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading