OPŠTE LUDILO U SVETU ZA SECOND HAND RADNJAMA! Nikog nije sramota da nosi već korišćenu odeću, OVO su razlozi!
Foto: Privatna arhiva/NajŽena.rs/ Ilustracija

Reč je o podacima američke trgovine polovne garderobe ThredUp i britanske analitičke kompanije GlobalData. Naime, prema tim podacima, deset odsto od ukupne globalne prodaje garderobe do 2028. godine odnosiće se na polovnu garderobu. Osim toga, procena je da će globalno tržište polovne garderobe do 2028. da vredi čak 350 milijardi dolara.

Ovo tržište je samo prošle godine imalo rast od 18 odsto, što je 15 puta brži rast od celokupnog tržišta garderobe. To znači da su polovina od ukupnog broja kupaca odeće bili oni koji su kupili polovnu odeću, prenosi Republika.

Evo nekoliko razloga zašto raste tržište polovne garderobe.

Među njima su visoka inflacija, zaštita životne sredine i posedovanje unikatnih odevnih komada.

Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma (WEF), tekstilni sektor je treći najveći industrijski zagađivač na svetu. Ispred njega su prehrambeni i građevinski sektor. Tekstilna industrija je odgovorna za emisiju osam odsto od ukupne količine ugljen-dioksida, kao i za 20 odsto od ukupne potrošnje vode.

Primera radi, u Sjedinjenim Američkim Država se reciklira samo 14 odsto polovnog tekstila. Ostatak se spaljuje ili se jednostavno baci. Inovatori rade na tome kako da smanje emisiju štetnih gasova iz tekstilne industrije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading