Promo
Foto: Alo/Foto: Alo ilustracija

Naime, koncept smanjene štetnosti uvele su sve vodeće duvanske kompanije, razvijajući proizvode nove generacije, za koje se tvrdi da su manje štetni po zdravlje od konzumiranja tradicionalnih duvanskih proizvoda, odnosno cigareta.

Uzimajući u obzir niz nezavisnih istraživanja o novim kategorijama duvanskih proizvoda, koje su sprovele zemlje poput Velike Britanije i Švedske, rezultati jasno pokazuju da bezdimne alternative mogu umanjiti štetu povezanu sa pušenjem i duvanskim dimom. Pomenuto se dodatno potkrepljuje činjenicom da zapravo najviše štete nastaje iz dima sagorevanja tradicionalnih cigareta, što ugrožava i samog pušača, ali i ljude u njegovoj okolini.

Danas, Švedska je zemlja sa rekordno niskom stopom pušača od 5,6 odsto među ukupnom populacijom, čemu je doprinela upotreba alternativnih duvanskih proizvoda među pušačima. Takođe, jedna od ključnih stvari za postizanje ovakvih rezultata bila je kontinuirana edukacija javnosti o alternativnim proizvodima, zasnovana na konkretnim činjenicama koje se mogu pronaći u brojnim istraživanjima sprovedenim na ovu temu.

Pored Švedske, razlika je primetna u svim zemljama koje su prihvatile koncept smanjenja štete i rizika povezanog s pušenjem tradicionalnih cigareta. Ovo posebno ako se uzme u obzir da su nove tehnologije omogućile kreiranje proizvoda koji zadovoljavaju potrebu za nikotinom, bez izlaganja većini štetnih materija koje nastaju sagorevanjem tradicionalne cigarete. Prema rečima stručnjaka, proizvodi nove generacije koji su kreirani zahvaljujući savremenim tehnologijama, nizu bez rizika, ali su bolja opcija od nastavka konzumiranja tradicionalnih cigareta.

Dakle, ulogu inovativnih duvanskih proizvoda za zaštitu javnog zdravlja kod isključivo punoletnih pušača, naglašavaju sve razvijene zemlje. Ono što je primetno jeste da je i u našoj zemlji sve veći broj pušača cigarete zamenio altrernativnim proizvodima, a deluje da će se takva praksa nastaviti i u narednom periodu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading