polcija
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/b

Sedam poginulih u saobraćajnim nesrećama na putevima Srbije za samo 48 sati, od kojih je petoro mlađe od 30 godina, crni je bilans proteklog vikenda. Brojni apeli saobraćajne policije i akcije usmerene na bezbednost u saobraćaju, nažalost, kao da nisu osvestile i probudile vozače da je odgovornost, kada su za volanom, na njima samima.

Da zlo bude veće, u dve saobraćajne nesreće stradali su mladi ljudi, vozači koji su vozilom upravljali sa probnom vozačkom dozvolom, i to u periodu kada nisu smeli biti za volanom, kako to Zakon o bezbednosti saobraćaja propisuje.

- Iako nam je u toku bila međunarodna akcija ROADPOL i na putevima širom Srbije je bilo pojačano prisustvo policije, imali smo bilans sedmoro poginulih za samo 48 sati. Svaka od ovih sedam nezgoda posledica je kršenja propisa vozača, a posledica su, nažalost, poginuli. Stradala su i dva mlada vozača koja imaju probne dozvole. U pitanju je sletanje sa kolovoza, pa se pretpostavlja da je reč o gubitku kontrole nad vozilom. Ipak, uzroke svih ovih nesreća utvrdiće dalja istraga - navodi za 24sedam.rs  Aleksandar Radenković, major MUP Srbije iz Uprave saobraćajne policije.

Za 12 sati petoro mrtvih

Podsetimo, MUP Srbije oglasio se u nedelju saopštenjem da se za samo 12 sati dogodilo devet saobraćajnih nezgoda u kojima je čak pet osoba smrtno stradalo, a povređeno ih je 11. 

Dve osobe su poginule u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u subotu uveče na putu Požarevac - Veliko Gradište. Takođe, u mestu Zvečka kod Obrenovca, u nesreći je poginuo motociklista. Tokom noći u dve saobraćajke u Valjevu i Jagodini stradali su vozači prilikom sletanja s kolovoza. U pitanju su mladi vozači koji su imali probne dozvole. Jedna osoba je poginula sinoć u sudaru dva automobila na putu između sela Orlovat i Botoš kod Zrenjanina. 

policija

Foto: ALO/Marko Metlaš

saobraćajna policija

 

Radenković napominje da je previsoka cena plaćena.

- Tek slede proslave mature i zato apelujemo na mlade ljude koji imaju probne dozvole da striktno poštuju zakon i savetujemo da na matursko veče ne idu svojim automobilom. Moraju da shvate da jedna loša odluka ili greška može da promeni njihove živote i živote njihovih porodica. Polovina nezgoda dogodi se kao posledica neprilagođene brzine, ali može da bude i drugih faktora koji dovode do fatalnog ishoda. Ipak, mladi ljudi za volanom nemaju dovoljno iskustva da odreaguju ako dođe do nepredviđene situacije i zato su propisi prilagođeni tako da i njih i druge učesnike u saobraćaju sačuvaju - navodi Radenković.

Pravila za početnike

Podsećanja radi, prema članu 182. Zakona o bezbednosti saobraćaja definisani su uslovi i ograničenja koja moraju da ispune.

- Vozač koji ima probnu vozačku dozvolu ne sme da upravlja vozilom brzinom većom od 110 km/h na autoputu, 90 km/h na motoputu, a na ostalim putevima brzinom većom od 90 odsto od brzine koja je dozvoljena na delu puta kojim se kreće. Ne smeju da voze pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, ne smeju da budu za volanom u periodu od 23.00 do šest sati izjutra. Takođe ne smeju da koriste telefon tokom vožnje čak ni pomoću opreme koja omogućava telefoniranje bez angažovanja ruku i ne smeju da upravljaju vozilom kategorije B čija snaga motora prelazi 80 kW, osim ako su pod nadzorom člana porodice u vozilu i koji ima važeću vozačku dozvolu u trajanju od najmanje pet godina. Svi ovi uslovi nisu bez razloga uspostavljeni jer se uzima u obzir njihovo neiskustvo - napominje major Radenković.

Apel pred proslavu mature

Dodaje da je policija pojačano kontrolisala saobraćaj tokom prvomajskih i uskršnjih praznika baš zbog obimnijeg saobraćaja, što je u tom periodu dalo rezultate da nije bio povećan broj udesa sa teškim posledicama.

- U vreme matura mi takođe pojačamo prisustvo naročito u zoni gde se održavaju proslave, ali nije dovoljno samo naše prisustvo, odgovornost mora da bude na svakom pojedincu. Pojedini restorani daju ponude, na primer, sa neograničenim alkoholom. Zašto bi to bio razlog da se neko odluči da tu slavi maturu ako to može da dovede do drugih problema. Zato je na svima, i porodici i školi, policiji i medijima, da podsećaju koliko je odgovornosti potrebno da se ima kada se sedne za volan i da je neophodno poštovanje propisa kako bi se izbegle tragične posledice - apeluje major Radenković.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading