Preventivni pregledi
Foto: Tanjug/Tanjug

Rukovodilac Poliklinike Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Snežana Polovina izjavila je za Tanjug da je interesovanje građana za preventivne preglede i ovog puta veliko.

Dodala je da to predstavlja dvostruki uspeh jer su građani, s jedne strane, razvili svest da je preventivna medicina od velike važnosti dok su, s druge strane, razvili poverenje u zdravstveni sistem, budući da lekari dolaze i van radnog vremena kako bi bili na raspolaganju pacijentima. "U skoro 200 ustanova u celoj zemlji lekari su na raspolaganju svim zainteresovanim građanima", rekla je Polovina.

Istakla je da je prevencija ključ zdravog zdravstvenog sistema i da je ona upravo cilj ovih pregleda. "Jedino ako u pravom trenutku uradimo preglede i prepoznamo neku nepravilnost ili bolest, možemo na vreme da počnemo i sa detaljnijom dijagnostikom i sa pravovremenim lečenjem", naglasila je Polovina.

Dodala je da kasno otkrivanje bolesti, naročito ako je reč o nekoj neizlečivoj, može da bude veliki problem.

"Pozivam građane da iskoriste ovaj dan i da se posvete svom zdravlju - da odvoje tih nekoliko sati i obave sve preglede. Ukoliko se ustanovi bilo kakva nepravilnost koja zahteva hitno zbrinjavanje, pacijenti će odmah biti upućeni u Urgentni centar, a ukoliko se radi o stanju koje zahteva dodatne preglede, pacijenti će naknadno biti kontaktirani sledeće nedelje", kaže Polovina.

Pacijenti koje je reporter Tanjuga sreo u UKCS vide u preventivnim pregledima mogućnost da, bez zakazivanja i čekanja, provere svoje zdravstveno stanje i pozdravljajuovu akciju Ministarstva zdravlja.

"Pregledi su vrlo bitni za sve nas, uspela sam da završim sve za sat i po vremena. Dobrog sam zdravstvenog stanja, kažu lekari", rekla je jedna pacijentkinja nakon obavljenih pregleda.

Direktorka KBC Bežanijska kosa Marija Zdravković rekla je za Tanjug da je u toj ustanovi tokom preventivnih pregleda zabeležen jedan slučaj da je pacijent u teškom zdravstvenom stanju, a da to uopšte nije znao. Kako je navela Zdravković, reč o pacijentu (1951) koji je došao da iskoristi priliku za besplatan pregleg, bez ikakvih simptoma i tegoba koje bi ukazivale na teže stanje, a kojem je ultratzvukom abdomena otkrivena ogromna aneurizma abdominalne aorte veličine 71 x 74 mm, i koji je odmah poslat u Kliniku za vaskularnu hirurgiju UKCS.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading