tuzlanska kolona
Foto: Alo/Foto: Prinstcreen

 „Toga dana 1992. godine ubijena su deca, golobradi mladići od 19, 20 godina koji su služili vojni rok u tadašnjoj JNA i koji su samo hteli da mirno i dostojanstveno odu kućama. Pripadnici muslimanskih paravojnih formacija, pripadnici njihovih 'zelenih beretki' i 'patriotske lige', ponovili su zločin koji se dogodio samo dve nedelje ranije u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, gde je kolona mladih vojnika takođe upala u zasedu", rekao je predsednik Srpske.

Milorad Dodik

Youtube/FACE HD TV

 

 

Dodik je, povodom obeležavanja 32 godine od zločina nad nevinim pripadnicima JNA u Tuzli, rekao Srni da na monstruoznost izvršilaca i izvršilaca ovog gnusnog i kukavičkog zločina govori i direktan prenos na lokalne televizije, čiji su snimci i danas vidljivi i da su majke mladih vojnika imale priliku da direktno gledaju stradanje svojih sinova, što je morbidno. „I što je još gnusnije, muslimani ovaj dan i zločin nad nedužnim vojnicima koji su služili vojni rok 'slave' kao takozvani 'Dan odbrane Tuzle'. Da, danas slave ubistvo mlade generacije, bili su deca, mladići i početak etničkog čišćenja Srba sa područja Tuzle, gde ih danas živi svega 1,6 odsto“, naglasio je Dodik. On je upitao u kakvom društvu živimo i o kakvoj nam BiH govore kada jedan narod slavi dan kada je ubijeno više od 70 mladića koji su u mirnoj koloni otišli ​​svojim kućama, dodajući da je to moralno pitanje za svi oni koji danas u Tuzli imaju živaca da slave "dan oslobođenja".

„Od koga su oslobođeni? Od Srba koje su etnički proterali, neke od njih pobili, pokrali im kuće, stanove i sve što su zajedno gradili u Tuzli do 1992. godine i početka građanskog rata?! I danas, dok slave dan ubijanja i početak etničkog čišćenja, pričaju nam o zajedničkom životu i BiH kao državi. BiH nije čak ni ’d’ od države, već samo jaram oko vrata svih nas“, naveo je Dodik.


Predsednik Srpske je podsetio da ni za ovaj zločin nema kazne, jer, po već ustaljenoj praksi, Srbi u BiH nisu žrtve, nisu žrtve, niti su rane srpskih majki. „Treba zaboraviti i ubistvo srpskih svatova na Baščaršiji, i Dobrovoljačku, i Tuzlansku kolonu, i Sijekovcu, i Brodu, i Kupresu, i zločine u Podrinju, i gde svi Srbi nisu bili žrtve, već počinioci tih zločina sa svojim sponzorima da nam stave etiketu genocidnih ljudi i da to mirno prihvatimo!? Šta dalje – da ukinu Republiku Srpsku, da nam oduzmu imovinu, da nas sve predaju u ralje sarajevskog pravosuđa, a nama preostaje samo da klimamo glavom i pognemo glavu!? Na njihovu žalost, mi to nikada nećemo dozvoliti. Oni neće gledati taj scenario, koji pišu najveći osvedočeni srbomrzci - lažni Kristijan Šmit i Majkl Marfi, zagovornici islamske BiH. Ni pred većim iskušenjima Srbi nisu pognuli glave, pa nećemo ni mi danas. Republika Srpska je neupitna i vječna, a do poslednjeg Srbina srpske žrtve neće i ne smiju biti zaboravljene. Istina je na našoj strani, a činjenice i argumenti su nepobitni“, rekao je Dodik.

Paravojne muslimanske formacije napale su 15. maja 1992. konvoj vojnika JNA, koji su se mirno povlačili iz kasarne Tuzla. U ovom napadu, koji je direktno prenosila lokalna televizija, ubijena su 54 vojnika, 78 je ranjeno, dok su 44 zarobljena, od kojih je pet kasnije ubijeno, a ostali su zlostavljani i mučeni. Kolonu JNA, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starešina, i 200 motornih vozila, napali su pripadnici muslimanskog MUP-a, Teritorijalne odbrane i „Zelenih beretki“. Od 1992. do 1995. godine na području Tuzle ubijeno je 1.265 Srba, dok je oko 80.000 prognano.

BONUS VIDEO

 


 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading