ostrog
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Računa se kao da je Sveti Vasilije živ, u stvari, veruje se da njegov duh obitava u manastiru, a da Božje čudo pokreće i njegovo telo. Jedno svedočenje o tome preneo je vernicima 11. novembra umirovljeni vladika Atanasije, govoreći o devojci koju je zaposeo bes, a sveštenstvo je tada, navodno, spas zatražilo od Svetog Vasilija.

Za nesrećnicu su bližnji pomoć najpre potražili u hercegovačkom manastiru Žitomislić.

"Pričali su mi oci, ovde, Ostroški, da su doveli jednu devojku opsednutu besom iz našeg sela Žitomislića. Čitali su oci u manastiru Žitomisliću molitve, pa me zove iguman Danilo šta da radimo? Vodite ga, rekoh, svecu", započinje umirovljeni vladika Atanasije pred vernicima, piše Kurir, a prenosi Pink.

Snimak njegove ispovesti o devojci je okačen na Jutjub, a ovako je on tada govorio, prenosi Kurir.

Ona se, navodno, prema njegovim rečima, odupirala 

Kako se navodi, Nepomjaniti je tada progovorio iz nje: "Neću ja tamo, tamo će mene zaklati!"

Ali su došli. Doveli su je ovde, ona se naslonila na kovčeg i plakala, plakala dugo i onda su je sveli dole da se odmori. Kada su sišli dole, beše naroda ispod stepenica, jedna žena poviče: "Ko je kadio? Sve miriše na tamjan!" Očigledno je da je sveti Vasilije - prenosi ovo svedočenje vladika.

Devojka je, prema priči vladike Atanasija, počela da povraća.

Kako kaže, nije prvi put da su ga pobožni ljudi viđali "da siđe sam da kadi"."Zato su njegove cipele hodane, vidi se da su đonovi išli i viđen je nekad da siđe on da kadi dole. Znači živ je, živoprisutan", svedoči vladika Atanasije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading