milošević
Foto: EPA/EPA/Bas Czerwinski / POOL

Članovi porodice su saopštili da će biti sahranjen danas, 13. maja u 13.30 sati na groblju Orlovača. Oni su mu uputili poslednje zbogom: „Naš dragi i voljeni Goran Čavlina, sudija Vrhovnog suda u penziji, preminuo je posle duge i teške bolesti. Počivaj u miru“, navodi se u kratkoj čitulji kojom su se od njega oprostile supruga, ćerka i majka.

Kako je Alo! pisao, Goran Čavlina je od decembra 2017. bio vezan za bolničku postelju i nije mogao da radi svoj posao. Prema rečima njegovog prijatelja, sudija Čavlina je 14. decembra 2017. s Instituta za rehabilitaciju u komi prebačen na Kliniku za infektivne i tropske bolesti u Beogradu.

- Sudija već duže boluje od multiple skleroze i hepatitisa C. Posle brojnih komplikacija konstatovanih u završnom stadijumu bolesti koja mu je napala centralni nervni sistem, pao je u komu i hitno je prebačen s Instituta za rehabilitaciju u Sokobanjskoj ulici na Kliniku za infektivne i tropske bolesti u Beogradu - rekao je tada za Alo! prijatelj sudije, koji je insistirao na anonimnosti.

Goran Čavlina

Slobodan Milošević Foto: EPA

 

Prema njegovim rečima, sudija se uoči venčanja s drugom ženom ispovedio svešteniku da je Slobu hapsio po direktivi tadašnje vlasti!

- U crkvi je poželeo da rastereti dušu. Rekao je da je nalog za Slobino hapšenje potpisao po zahtevu tadašnjeg režima. Ispovest je tražio uoči venčanja s poznatom beogradskom advokaticom, koja mu je bila druga žena. Zbog nje je promenio veru i kao katolik prešao u pravoslavlje. Na Ostrogu se venčao, a neposredno pre svečanog čina tamo je obavljeno i njegovo krštenje. Posle toga počeo je da veruje u Boga. Očigledno je da je imao grižu savesti, čim je poželeo da se ispovedi. Ubrzo posle Slobinog hapšenja njihova porodična vikendica na Makišu je naprasno izgorela! To mu je teško palo i mučilo ga je što je uopšte bio jedan od aktera hapšenja - navodi naš sagovornik.

Goran Čavlina

Zoran Đinđić Foto: EPA

 

Podsetimo, mnogi su osporavali odluku vlade Zorana Đinđića od 28. juna 2001. da državni organi Republike Srbije ispune svoje obaveze prema Haškom tribunalu po proceduri Haškog suda. Odluka te vlade je naknadno proglašena neustavnom, a Ustavni sud je upravo na Vidovdan 2001. izričito zabranio izručenje Miloševića na osnovu slične uredbe Savezne vlade.

Čavlina je 1. aprila 2001. dao nalog za hapšenje Miloševića zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj, ali nije hteo da potpiše akt o njegovom izvođenju iz zatvora, kao ni tadašnja predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero.

Posle čistke nepodobnih i neposlušnih sudija, razrešen je 12. jula 2000. baš na Petrovdan, kada je još 17 njegovih kolega podelilo istu sudbinu. Radio je kao advokat nepunih pet i meseci.

Međutim, posle petooktobarskih promena vlast je odlučila da uhapsi Miloševića i da baš on treba da vodi slučaj. Poslali su helikopter po njega dok se odmarao na Kopaoniku, a proces protiv Miloševića počeo je njegovim nalogom za hapšenje.

Goran Čavlina

Kristijan Golubović Foto: Vladimir Marković

 

Kristijan mu pobegao skokom kroz prozor, a Bata Trlaja tvrdio da nije diler

 

Čavlina je pripravnički staž odradio u Petom opštinskom sudu u Beogradu, gde je počeo i da sudi. Javnosti je postao poznat posle suđenja Kristijanu Goluboviću, jer je najpoznatiji akter dokumentarca „Vidimo se u čitulji“ skočio kroz prozor iz sudnice na trećem spratu i pobegao. Sudio je i Radoslavu Trlajiću, zvanom Bata Trlaja, koji je ostao upamćen po izjavi da je Beograd „mala bara puna krokodila“. Bata Trlaja je uhapšen u martu 1998. u pošti na Bežanijskoj kosi kako se sumnjalo prilikom preuzimanja paketa od izvesnog Karlosa iz Kolumbije sa 3,8 kilograma kokaina, čija je ulična vrednost bila oko dva miliona maraka. Na kraju je oslobođen, a tokom suđenja u Palati pravde je tvrdio „da je drogu video samo na filmu“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading