Crveni meteoalarm
Foto: Printscreen/Shutterstock/Alo ilustracija

U subotu malo do umereno oblačno i uglavnom suvo uz ređu pojavu pljuskova, pretežno u planinskom delu regiona, vetar uglavnom slab,a dnevni maksimum od +16 do +23 stepena Celzijusa, piše Marko Čubrilo u novoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

Drugog dana vikenda preko nas će se premeštati nešto veća količina nestabilnog vazduha koja će pristizati po istočnoj periferiji anticiklona sa centrom nad severozapadnom Evropom.

Atmosfera će biti nestabilnija, posebno nad istokom regiona i tamo se očekuje češća pojava grmljavinskih pljuskova, a lokalno može biti i izraženije grmljavinske oluje. Vetar severni, u zoni pljuskova na kratko jak. Dnevni maksimum od +16 do +23 stepena Celzijusa.

Početkom sledeće nedelje uz promenu sinoptike ka nama će početi priticanje toplijeg vazduha te će prvo biti pretežno sunčano uz porast temperature ali se jače otopljenje ne očekuje tako da će se maksimumi u sredu kretati od +18 do +26 stepeni Celzijusa, samo lokalno oko +28.

U ponedeljak uglavnom suvo, dok su u utorak posle podne nad južnim, jugozapadnim i zapadnim delovima regiona mogući grmljavinski pljuskovi koji će se sredinom nedelje verovatno proširiti nad veći deo regiona.

Padavine će opet biti uzrazito lokalne tako da će njihova dostribucija biti teška predvidiva i vrlo neujednačena. Ponegde može biti uslova za izraženiji grmljavinski pljusak uz jak vetar, tuču/grad i veću količinu kiše za kratko vreme na malom prostoru.

U četvrtak uglavnom toplo ali uz moguće lokalne nestabilnosti, dok se oko 17.05. uz premeštanje hladnog fronta očekuju izraženije nestabilnosti uz pojavu jačih gmljavinskih pljuskova posebno u drugom delu dana.

Do 17.05. toplo uz maksimume koji lokalno na istoku regiona mogu biti i oko +29 stepeni Cezijusa, dok bi zatim trebalo osvežiti.

Trenutno modeli iza 17.05 uz blaže osveženje simuliraju temperature oko ili malo iznad proseka uz čestu pojavu grmljavinskih pljuskova.

Sumirano, drugi dan vikenda nestabilnji, od nedelje toplije ali bez esktremne vrućine, a od sredine nedelje ponovo vrlo nestabilno, zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO

@alo_portal OVO NEĆETE VIDETI ČESTO, ČUDESNI PRIZORI U SRBIJI Na nebu osvanuo redak i fascinantan fenomen! #fypシ゚viral #alo #alodnevnenovine #fypシ #alonovine #srbija #auroraborealis ♬ Originalton - 𝐵𝑎𝑙𝑘𝑎𝑛 𝑆𝑝𝑜𝑡𝑖𝑓𝑦‘

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading