ALO!  SAZNAJE Proglašena epidemija morbila u Novom Pazaru!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Zaposleni u ovim ustanovama posebno treba da obrate pažnju da decu koja imaju neke od simptoma ne primaju u kolektiv.

Iz Zavoda za javno zdravlje kažu da su registrovana tri slučaja i da su deca dobrog opšteg stanja.

- Epidemija je proglašena zbog niskog procenta vakcinisane dece. Znamo da su morbile vrlo kontagiozan virus, koji može da izazove brojne komplikacije i da se brzo širi. Shodno tome i iz predostrožnosti proglašena je epidemija. Još jednom apelujemo na roditelje da vakcinišu decu i da ih tako zaštite - rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šedadil Spahić.

Prvu dozu MMR vakcine u Novom Pazaru primilo je tek 8 odsto dece, a drugu dozu 57 odsto.

Prvi slučaj morbila u Novom Pazaru, podsetimo, registrovan je 24. aprila kod deteta uzrasta 16 meseci koje nije bilo vakcinisano.

 U ovom gradu već su bile dve epidemije morbila 2017. i 2018.godine kada je je bilo više od 400 obolelih i dva smrtna slučaja odraslih.

Iz Zavoda za javno zdravlje podsećaju da je za dobar kolektivni imunitet, koji ne dozvoljava širenje virusa, potrebno je da obuhvat vakcinisane dece bude veći od 95 odsto. Epidemiolozi kažu da je godinama malo vakcinisane dece MMR-om u Novom Pazaru i Tutinu, te da je stvoren veliki "rezervoar" osetljivih osoba. To znači da može da bukne požar koji teško može da se zaustavi, jer je reč o virusu koji se brzo i lako širi, kažu epidemiolozi.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal Jedino mesto gde možete pokucati na vrata i pitati “da li mogu da jedem sa vama” Celu emisiju Zakuvavanje pogledajte na našem YouTube kanalu ▶️ #alo #alodnevnenovine #uganda #afrika #foryou #fypシ゚viral #fypシ #viraltiktokvideo #viralvideotiktok #fy ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading