Bombardovanje kineske ambasade u Beogradu 1999. godine
Foto: Printscreen/Printscreen/Youtube/Prostorni Aktivista

Pre tačno 25 godina u NATO agresiji na Saveznu Republiku Jugoslaviju bombardovana je zgrada kineske ambasade na Novom Beogradu, a tom prilikom poginula su tri novinara i povređeno je 20 osoba.

Stradali su dopisnik kineske nacionalne novinske agencije Sinhua Šao Junhaun, kao i dopisnici dnevnog lista Guang ming Su Singhua i Džu Jing.

Ambasada, koja je bila vidno obeležena kao objekat od diplomatskog značaja, pogođena je sa tri projektila, a pored glavne zgrade, uništene su i pomoćni objekti u dvorištu ambasade.

U napadu na ambasadu znatna oštećenja pretrpele su i građevine u neposrednoj blizini - zgrada "Energoprojekta" i Stambeno-poslovni centar JBC, a NATO avijacija je dva puta u toku noći bombardovala hotel "Jugoslavija", prenosi RTS.

U, do tada, najmasovnijem napadu na prestonicu Srbije, bombardovan je ponovo centar grada - zgrade Saveznog MUP-a, Generalštaba Vojske Jugoslavije, Ministarstva odbrane, Vlade Srbije u Ulici Kneza Miloša, kao i zgrada MUP-a Savski venac. Na mestu bombardovanja ambasade Kine, 2009. godine otkrivena je spomen ploča.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading