Patrijarh Porfirije
Foto: Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ (STF)

"Zbog toga danas snažno podižemo svoj glas i ukazujemo na apsolutnu neistinu i pokušaj nebivalog istorijskog revizionizma, u kome se nastoji da prostom inverzijom srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinioca genocida", rekao je patrijarh Porfirije.

Dodao je da ne umanjujemo razmere zločina u Srebrenici, ali, kao pravoslavni Srbi, ne prećutkujemo ni zločine nad srpskim narodom u okolini Srebrenice, ali da se nažalost, na te zločine po srpskim selima u kojima su zatirane cele porodice i koji su se dešavali od 1992. do 1995, ne obaziru predlagači rezolucija.

"Po njima, postoji ekskluzivno pravo na žrtvu i bol zbog iste. Po nama, sve nevine žrtve su nevine žrtve, bile one muslimanske ili hrvatske ili pak srpske, što 'mudro' prećutkuju savremeni revizionisti i neprijatelji istorijske istine, koji svojim nametanjem ekskluzivnog prava na bol i žrtve, ostavljaju svima nama koji živimo na ovim prostorima kamen spoticanja za budućnost", rekao je patrijarh Porfirije.

Kosovo i Metohiji, naša kolevka i naš dom

Prema njegovim rečima, srpski narod - noseći svoj krst - nosi i krst Hristov, a poneo ga je i u Prvom svetkom ratu, i u Drugom svetskom ratu.

"Kao pastir slovenskog stada Hristovog, sa žaljem podsećam sve na činjenicu da je svet u kojem živimo zaboravio genocid nad srpskim narodom u 20. veku, kao i u vekovima koji su mu prethodili. Svako drugo brdo na mestima gde žive Srbi svojevrsna je golgota", poručio je patrijarh.

Kada je reč o Kosovo i Metohiji, patrijarh je rekao da je to naša kolevka i naš dom, u kojoj se prepliću prošlost, sadašnjost i budućnost i da se uvek treba moliti za braću i sestre na Kosovu i Metohiji koji su živi izraz nade, ljubavi, trajanja i pretajavanja u Hristu.

On je dodao da Srbi na Kosovu žive u takozvanom miru, u miru u kojem nema slobode i miru u kojem ima samo straha i nepravde.

"Mi smo narod hrišćanskog identiteta izraženog kroz zadužbine koje čine najgušći molitveni venac hramova na svetu, venac koji smo ispleli na Kosovu i Metohiji", istakao je poglavar SPC.

Plač razdire grudi mnogih naroda, među kojima i srpski

Patrijarh srpski ukazao je u poslanici da u vreme uskršnjeg slavlja plač razdire grudi mnogih naroda, među kojima i srpski, a da je nasilje prisutno i mimo ratova.

"U vremenu u kojem živimo ni odsustvo rata - a rat je nažalost vazda tu, nije garant istinskog mira, zločini i nasilje su postali deo svakodnevice", konstatovao je patrijarh Porfirije.

Poglavar SPC naveo je da u svetu odjekuje neutešni plač majki za stradalom decom, dece za stradalim roditeljima, braćom i sestrama, žena za izginulim muževima.

Kako je dodao, žene kojima je Bog dao "čast da budu prve blagovesnice vaskrsenja" najčešće su žrtve nasilja, a kroz njihovo stradanje stradaju i cele porodice.

Patrijarh je dodao da su deca, "na žalost i sramotu sveta koji se licemerno hvali demokratijom i ljudskim pravima", žrtve zločina i u ratu i u miru.

"Ljudi su sve više bezvoljni, aptični, sebični i ravnodušni prema tuđoj nevolji, prema stradanju bližnjih", naveo je srpski patrijarh.

"Čovek današnjice vapi: Gospode, zašto si nas ostavio? Ali, istom čoveku današnjice Bog bi mogao da uzvrati pitanjem: Čoveče, zašto si ostavio drugog čoveka? Gde je tvoj bližnji? Samim tim, gde sam za tebe ja, tvorac, spasitelj i jedini večni i pravi prijatelj i dobrotvor tvoj", naveo je patrijarh.

Smrt pobeđena u susretu sa životom

Govoreći o Vaskrsu, istakao je da se na taj praznik radujemo istini, jer je smrt pobeđena u susretu sa životom, ovaploćenim Bogom.

"Sve što činimo dobra radi, svaki trud, pregnuće i samopregor, svaka žrtva, svaka suza i svaki podneti bol, dobili su smisao u večnosti trijumfom života nad smrću vasrksenjem Gospodnjim", poručio je patrijarh i pozvao sve vernike da neumorno neguju legitimnu i prirodnu potrebu za narodnim jedinstvom.

Poslanicu je završio tradicionalnim pozdravom "Hristos vaskrese". 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading