policija
Foto: Alo/Foto: ALO/Marko Metlaš

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan rekao je danas da će se tokom prazničnih dana vršiti kontrola vozača zbog alkohola i proveravati korišćenje sigurnosnih pojaseva na prednjem, a posebno na zadnjem sedištu.

Belencan je za agencije naveo da je za pet dana od sprovođenja međunarodne akcije pojačane kontrole saobraćaja “Roudpol” (Roadpol) registrovano 25.000 prekoračenja brzine, od čega je čak 70 odsto zabeleženo u naselju.

-Zato ovom prilikom apelujemo na vozače, poštujte brzinu. Poštovanjem brzine se poštuju i drugi učesnici u saobraćaju. Sprečava se naletanje na drugo vozilo, zatim propuštaju se i pešaci na pešačkom prelazu. Zbog toga je zaista bitno da napomenem da je veći broj brzina je prekoračen u naselju- rekao je on.

Poseban akcenat na dve stvari

Na pitanje šta će se posebno kontrolisati tokom prazničnih dana, Belencan je naveo da će se pre svega pratiti oni indikatori koji najviše utiču na bezbednost saobraćaja, a to je korišćenje sigurnosnih pojaseva na prednjem, ali s akcentom na zadnje sedište.

polcija

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/b

 

-Zato što je studija koju je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja pokazala da se broj onih koriste sigurnosne pojaseve na zadnjem sedištu smanjio sa 19 na 17 procenata. Nekontrolisano kretanje tela dovodi do težih posledica nego da je putnik na zadnjem sedištu koristio sigurnosni pojas- rekao je on.

Dodao je da će se posebno 1. i 2. maja vršiti kontrola vozača zbog alkohola i naveo da je prošle godine zabeleženo da je u tom periodu veliki broj vozača upravljao pod dejstvom alkohola.

-Biće i regulisanje saobraćaja da ne bi došlo do blokade saobraćajnica jer ima onih vozača koji su nemarni i ostave svoje vozila, odnosno parkiraju na način na koji ometaju protočnost. Kontrolisaće se i alkohol i psihoaktivne supstance- rekao je on.

Kazna za pojas 10.000 dinara, ali većina plaća polovinu te globeKazna za nevezivanje pojasa za vozača i uopšte prednje sedište iznosi 10.000 dinara, a isto toliko i za nevezivanje pojasa na zadnjem sedištu. Ona je, kako objašnjavaju saobraćajci, mandatna i izriče se na licu mesta. Međutim, ukoliko se plati u roku od osam dana ta kazna na kraju može biti 5.000 dinara.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading