zemljotres kladovo
Foto: Alo/Printscreen/Seizmološki zavod Srbije

Zemljotres koji je jutros potresao Kladovo, jačine 4,3 stepena Rihterove skale, zabrinuo je građane Srbije i ostavio otvoreno pitanje - hoće li biti naknadnih i jačih zemljotresa?

Potres se osetio jutros u 7:42, a osetio se i u i u Zaječaru, Negotinu, Donjem Milanovcu, Boru i drugim gradovima na Istoku Srbije, dok su ga pojedini građani čak osetili i u Nišu.

Meteorolog Ivan Ristić objašnjava je ovo period kada se na našem području očekuju učestaliji zemljotresi.

- Ovaj zemljotres, od 4 stepena, nije opasan, ali moramo da sačekamo tri dana. Ukoliko ih u tom periodu ne bude, onda možemo da kažemo da se tlo smirilo. Međutim, najverovatnije će ih biti. Obično kada jačina zemljotresa pređe 4 stepena, kao danas, slede i naknadni potresi koji i te kako mogu biti i jači - istako je Ristić i dodao:

- Mi upravo sada ulazimo u period kada su najčešći potresi na Balkanu, kako kod nas, tako i u okolnim zemljama. Do početka leta su se desili najveći potresi na ovom prostoru - objasnio je Ristić za Republiku.

Treba voditi računa o gradnji

Ristić je dodao i da, upravo zbog sve učestalijih potresa na našem području, treba voditi računa o gradnji.

Iako ovo nije ustaljeno pravilo i intenzitet može da varira, najslabiji su zemljotresi do 3 stepena Rihterove skale. Od 4 podeoka, predmeti mogu da padaju sa polica, ali nema većih bojazni od povreda. Ovi zemljotresi često se dešavaju kako u svetu, tako i kod nas.

Podsećanja radi, sredinom aprila tresla se Sjenica, ali i drugi gradovi u našoj zemlji. Oko 14 časova 14. aprila, područje Sjenice zatresao je potres jačine 1,8 stepeni po Rihteru. Epicentar ovog potresa bio je nedaleko od mesta Šušure. Samo dan ranije zabeležen je niz potresa, među kojima se istakao onaj jačine 2,9 stepeni po Rihteru kod Kragujevca.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading