mitropolit joanikije
Foto: Printscreen/YouTube/ ИВАНГРАД студио

Sasluživalo mu je sveštenstvo cetinjskog arhijerejskog namesništva i sveštenomonaštvo Cetinjskog manastira.

Otkad je Kain ubio brata svoga Avelja, rekao je Mitropolit Joanikije, i otkad je Aveljeva krv zavapila nebu i Bogu, pa do dana današnjega proliva se nevina krv.

„Međutim, kao što je Bog Avelju dušu primio i nije je zaboravio, i nastanio je u svome životvornom naručju, i njegovu nevinu krv pomenuo njegovom bratu, tako Gospod ne zaboravlja nego smješta u svoje vječno pamćenje, upisuje njihova imena u knjigu vječnoga života sve one koji su na pravdi Božjoj i imena Božjega radi postradali. A naši sunarodnici, pravoslavni Srbi, i stari i mladi, i muško i žensko, i djeca, stradali su i na kućnome pragu, bez ikakve svoje krivice. Ali, ponajviše su stradali po logorima“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da su mnogi zatvarani u pravoslavne hramove i zajedno s hramovima spaljivani, u jame bacani i na razne druge načine ubijani.

„I do tada na neviđen način su stradali, jer svet do tada nije video takvih zločina. Međutim, oni su svete žrtve. I svi se polako pribrajaju liku svetih. Naša Crkva je već proslavila Jasenovačke mučenike, a s njima zajedno i prebilovačke. I kod nas u Pivi i u Velici proslavljeni su Sveti mučenici pivski i velički, pre svega zbog toga što su tamo ponajviše stradala deca i omladina. I tu je izvršen stravični genocid nad našim narodom. Nije samo taj genocid stigao naš narod u takozvanoj NDH nego je stigao i do drugih krajeva, naročito tamo gde su stigle zloglasne Hitlerove SS divizije“, rekao je on.

Podsetio je da su te jedinice imale posebno odobrenje od Hitlera da ne poštuju ratno pravo nego da mogu da ubijaju i da uništavaju sve redom.

„Proslavljamo dane njihovog svetoga spomena, ali isto tako još uvek vršimo i ovaj pomen, jer ipak nsu svi po svim mestima kanonizovani, mada te žrtve poštujemo i ne zaboravljamo. U skladu sa Božjom zapovešću dužni smo da ih pamtimo, da ih pominjemo, da ističemo njihove žrtve koje su prinesene Bogu jer su postradali za ime Božje. Na takav način udostojavamo se i njihovih svetih molitava“, kazao je Vladika Joanikije.

Kazao je da oni koji ne zaboravljaju nevino prolivenu krv za ime Božije, gajeći poštovanje prema tim nevinim žrtvama pokazuju ljubav i pokazuju da nas smrt njihova nije razdvojila nego da nas te nevine žrtve oplemenjuju i pred Bogom zastupaju.

„Neka Gospod primi njihove žrtve i njihove duše u svoje živonosno večno naručje, neka ih proslavi zbog njihove vere i njihovog nevinog stradanja, a neka nas Gospod njihovim molitvama blagoslovi, objedini, oplemeni da idemo putem Božjim, putem vere, putem Hristovim, putem spasenja. A to je krsno-vaskrsni put kojim idemo u sve dane našega života, a naročito u toku ovog velikog Vaskršnjeg posta, kada se, ugledajući se na svete Božje ugodnike, a posebno na svete mučenike, molimo i nadamo da ćemo se dostojnoi pokloniti stradanjima Hristovim i Njegovome krstu, živonosnoj Njegovoj smrti da bi nas Gospod udostojio i slave svoga Vaskrsenja, da bi nas svojim Vaskrsenjem obnovio, prosvetlio, sabrao, objedinio, sjedinio u ljubavi Božjoj“, poručio je Mitropolit Joanikije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading