KAKO SU ALBANSKI TERORISTI UJEDINILI RUSE I AMERE Jedini susret Specnaza i Zelenih beretki odigrao se u Srbiji, a teroristi su ga dobro zapamtili
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/RTS

Prema javno dostupnim podacima, radi se o jedinoj zejedničkoj misiji između američkih specijalnih snaga i ruskih Specnaza u istoriji.

Sve se odigralo u proleće 2001. godine, u demilitarizovanoj zoni između centralne Srbije i južne srpske pokrajine.

U tom periodu, američke Zelene beretki bile su raspoređene u BiH i na KiM, gde su učestvovali u mirovnoj misiji.

Mark Zukoni je služio kao narednik specijalne jedinice u timu 10. Specijalnih nnaga. Njegov tim je bio zadužen za pružanje podrške ruskim snagama, odgovornim za patroliranje sektora duž administrativne linije između centralne Srbije i AP Kosova i Metohije.

U proleće 2001. godine jedan ruski vojnik je uleteo u kvart američkog tima tražeći pomoć, nakon što je jedan od njihovih drugova bio upucan i ubijen snajperom od strane albanskog teroriste.

Amerikanci su brzo pomogli ruskim kolegama uspostavljajući zonu sletanja za helikopter kako bi evakuisali telo poginulog vojnika.

Snajperista odgovoran za tragediju pripadao je terorističkoj frakciji OVK, koja je delovala u demilitarizovanoj zoni između AP KiM i centralne Srbije, poznatoj kao "Oslobodilačka Vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca", nazvana po obližnjim selima.

Kapetan američkih specijalnih snaga koji je predvodio timom Zukoni dobro je znao ruski jezik, i ubrzo je uspostavio profesionalni odnos sa rusikim specijalcima.

Prema nekim pričama, u jednom trenutku, Rusi su čak pozvali svoje američke kolege da im se pridruže u sauni, gde bi pili votku i takmičili se u izdržavanju intenzivne toplote.

Nekoliko dana nakon ubistva ruskog vojnika od strane albanskog teroriste, Zelene beretke i Specnaz vojnici krenuli su u još jednu zajedničku patrolu duž administrativne linije u blizini DMZ.

Dok su se kretali kroz udaljeno područje, Rusi su naišli na 25-godišnjeg Albanca pored puta, vidno zapuštenog i sa zelenim vojnim pojasom, što im je bilo čudno.

Odlučili su da ga vrate u svoju bazu radi daljeg ispitivanja. Na kraju su dobili precizne detalje o bazi terorista, od Albanca koji je tvrdio da je tamo smešteno između 40 do 80 boraca.  Kapetan je proglasio da je vreme za akciju.

Rusko-američki tim specijalnih jedinica brzo je delovao na osnovu ovih obaveštajnih podataka kako bi razoružao neprijateljsku bazu.

Zukoni je upravljao automatskim bacačem granata MK-19 sa kupole jednog od vozila američkih specijalnih snaga, dok su Rusi predvodili put u BTR vozilima tokom zajedničke patrole ka području nazvanom Veljaglava, selu gde su sumnjali da se nalazi teroristički kamp. Dok je patrola prolazila uzbrdo duž uskog zemljanog puta, stigli su do kapije gde su primetili UCPMB stražara. Nosio je crvenu beretku i jasno je bio iznenađen pojavom patrole.

Dve Zelene beretke su ga razoružale dok su Specnaz vojnici brzo izašli iz svojih oklopnih vozila i krenuli na levu stranu puta, inicirajući svoj napad skrivenim manevrima kroz šumu. Sa svoje pozicije iza Mk-19, Zukoni je čuo povike na albanskom praćene zvukom pucnjave.

Zukoni je počeo da puca i mitraljezom i granatama pokosio šumu ispred sebe.

Manje od minuta kasnije, naredio je prekid vatre. Rusi su napali bazu, prolazeći kroz prirodne tunele od vegetacije iskopane od strane Albanaca unutar šume radi kamuflaže.

Specnaz je uhvatio više albanskih terorista i vodio ih prema svojim vozilima.

Nakon racije, američke trupe su pozvale ruske vojnike u bar u podrumu njihove timske kuće na piće.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading