policija
Foto: Alo/Foto: ALO/Marko Metlaš

Nešto manje od 100 automobila oduzeto je za dva meseca od kada se primenjuje mera privremenog oduzimanja vozila

Na delu puta gde je maksimalna dozvoljena brzina 80 kilometara na sat, kamera je snimila vozača koji je vozio brzinom upola većom od dozvoljene. Snimljen je savremenim kamerama koje se nalaze u vozilu poznatijem kao presretač.

"Upravo merimo brzinu 122, 9, gospodin sa mercedesom, presretač će sada, kolega, koji upravlja službenim vozilom će upaliti zvučnu i svetlosnu signalizaiciju, proći ispred njega", objašnjava Mladen Nikolić, pukovnik policije Uprave saobraćajne policije MUP-a, za RTS.

Prošle godine više od 25.000 prekršaja je otkriveno presretačima. Iz Uprave saobraćajne policije kažu da je i dalje mnogo vozača koji ne poštuju saobraćajne propise, u proseku 20 dnevno samo presretačima.

"Kada su na putnim pravcima deluju i preventivno i represivno, znači proaktivno i reaktivno, sprečavanjem težih prekršaja, a time fatalnih saobraćajnih nezgoda. Naravno i isključenjem iz saobraćaja onih koji ne poštuju drastično saobraćajni propis i prave teže prekršaje", kaže Slaviša Lakićević, načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a.

polcija

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/b

 

 

Mladen Nikolić, pukovnik policije Uprave saobraćajne policije MUP-a, kaže da vozilo bez spoljnih obeležaja policije, sa ugrađenim uređajem za utvrđivanje prekršaja u saobraćaju, može otkriti i teže prekršaje, ne samo prekoračenje dozvoljene brzine kretanja.

"Ono će otkriti i sve druge teže prekršaje, kao što su nepropisno preticanje,vožnju pod dejstvom alkohola, vožnju pod dejstvom psihoaktivnih supstancija, prolazak na crveno svetlo, vožnju zaustavnom trakom i preticajnom trakom na auto-putu", rekao je Nikolić.

Automobili i motori krstare putevima 24 sata

Uprava saobraćjane policije poseduje 20 automobila i desetak motora visoke klase koji krstare putevima Srbije 24 sata.

Već 15 godina jedini zadatak im je, kažu, povećanje bezbednosti, a naporan rad iziskuje veštine koje policijski službenici stiču na obukama u zemlji i inostranstvu.

"Mi u saobraćaju nikada nismo zadovoljni rezultatima, ja bih voleo da prekršaja nema. Međutim, to je verovatno utopijski, ali uvek može bolje i mi se trudimo da budemo tamo da spasavamo i da sprečavamo da dođe do saobraćajnih nezgoda, da spasavamo živote", rekao je Lakićević.

Najveća brzina koju je izmerio presretač 252,8 kilometara na čas

Najveću brzinu koju je izmerio presretač na našim auto-putevima je 252,8 kilometra na čas, na ograničenju od 130, rekao je Mladen Nikolić.

U vreme prvomajskih praznika, gledajući statistiku, povećan je broj poginulih na putevima Srbije. Od 25. aprila do 1. maja u saradnji sa ROADPOL-om biće sprovedena pojačana kontrola brzine.

MUP je pozvao građane da predlože lokacije i deonice puteva gde bi želeli da bude saobraćajna patrola.

Saobraćajne kamere

Foto: Shutterstock

 

"U prethodne četiri godine smo imali 58 poginulih u periodu od 25. do 7. maja, od 25. aprila do 7. maja. Zato smo i ove aktivnosti usmerili baš u tom periodu kada očekujemo da će biti veliki tranzit, velike gužve, veliku protočnost saobraćaju", rekao je Lakićević.

Prvog maja 24 časa biće kontrolisan saobraćaj na važnim putnim pravcima. Koristiće se više od 200 uređaja da ne bi bilo saobraćajnih nezgoda sa fatalnim posledicima.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading