Nevreme u Srbiji
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock, ilustracija

U toku večeri i noći, ali i drugog dana vikenda preko našeg područja i Srbije premeštaće se ciklon sa Jadranskog mora, piše Đorđe Đurić u novoj prognozi vremena za Srbiju.

Ovaj ciklon doneće Srbiji jače naoblačenje sa padavinama, ali i zahlađenje i to usled prodora hladne vazdušne mase sa zapada i severozapada.

Već kasnije tokom večeri i noći oblačni sistem sa kišom iz Crne Gore zahvatiće jugozapadne predele Srbije, dok se na planinama iznad 1000 metara očekuje sneg. Ovaj oblačni i padavinski sistem do jutra proširiće se na centralne predele Srbije, a tokom prepodneva i na većinu ostalih predela Srbije, sve do Save i Dunava, pa će suvo vreme oko podneva i dalje biti u Vojvodini.

U toku poslepodneva padavine se očekuju u celoj Srbiji i u Beogradu.

Nevreme u Srbiji

Foto: Alo!/Jovana Grujović

 

Dakle, u nedelju se u Srbiji očekuju kiša i pljuskovi, na jugu i jugoistoku i pljuskovi sa grmljavinom. Sneg će padati uglavnom iznad 1000 metara nadmorske visine, a lokalno bi se snežna granica spustila i na 700-800 metara.

Više padavina ujutro se očekuje na jugozapadu Srbije, sredinom dana u južnim predelima, posle podne i pred kraj dana na jugoistoku i istoku Srbije, a tokom večeri na severoistoku zemlje. Dakle, najveća količina padavina biće povezana sa premeštanjem centra ciklona preko našeg područja.

U većem delu Srbije u nedelju se očekuje da padne od 10 do 30 litara kiše po kvadratnom metru, na jugozapadu, jugu, jugoistoku i istoku Srbije od 30 do 50 litara.

Na planinama se očekuje od 5 do 20 centimetara snega, na višim planinama na jugozapadu i jugu lokalno i više.

Na planinama na jugu Srbije sneg ponegde može biti praćen i grmljavinom.

Na severu i zapadu Srbije u nedelju će duvati severozapadni vetar, posle podne u pojačanju, dok će u ostalim predelima Srbije duvati vetar južnih pravaca.

Inače, preko našeg područja u sklopu ciklona talasaće se i frontalna zona.

Jutarnja temperatura u nedelju biće od 4 do 8°C, maksimalna dnevna od 8 do 12°C, u Vojvodini do 14-15°C.

Već u ponedeljak ujutro ciklon će odmaknuti dalje na severoistok, tako da se kiša očekuje još u severnim predelima, uglavnom, u Vojvodini, uz prestanak padavina tokom dana.

U utorak će novi ciklon sa juga doneti novi talas padavina, pri čemu bi se takvo vreme zadržalo i tokom srede i četvrtka. Bilo bi toplije, ali sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, na planinama sa snegom, zaključuje Đurić.

(Telegraf)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading