Ilustracija za bombu
Foto: Alo/Alo/Vladimir Marković/Youtube/Printscreen/Milsim K

U niškom naselju Stevan Sinđelić u toku su završne pripreme za uklanjanje avio bombe iz NATO agresije koja je pronađena na gradilištu pored Naučno tehnološkog parka u Ulici Aleksandra Medvedeva.

Iako se isprva mislilo da je u pitanju projektil tipa "tomahavk", utvrđeno je ipak da se radi o avio bombi MK 84.

"Reč je o avio bombi"

Načelnik uprave za vanredne situacije u Nišu Srđan Mitrović kaže za "Blic" da je reč o avio bombi dužine 3,84 metra, ukupne težine oko jedne tone koja nosi oko 430 kilograma eksploziva.

Evakuacija naselja

Demineri će sutra ujutru, nakon što bude evakuisano naselje u kojem je 1.361 stanovnik, pristupiti delikatnoj akciju uklanjanja upaljača sa bombe, posle čega će biti podignuta i preneta na poligon gde će biti uništena na bezbedan način.

Kako beogradski medij prenosi, bomba je pala na zemlju na mestu gde se danas nalazi Naučno tehnološki park, a onda je nastavila kretanje kroz zemlju da bi se zaustavila na mestu gde je sada pronađena, sa vrhom na gore.

Stanovnicima naselja je izdata naredba da se sutra ujutru evakuišu i uklone vozila sa parkinga, nakon čega će biti provereno da li su svi građani napustili oko 640 stanova u navedenim ulicama.

Meštani o pronalasku bombe

Mirko Živanović kaže da je stanare iznenadio pronalazak bombe na tom mestu, ali da su svi spremni da ujutru napuste kuće dok se ne završi uklanjanje.

- Kažu da je ta bomba "skliznula" kada te bombardovan aerodrom, da pilot nije pogodio ugao i zato je pala tu.

"Nije svejedno"

- Nije svejedno, nova je situacija posle 25 godina. Kako za sve tako i za mene. Sutra ćemo u 6.30h da izađemo iz stana, ići ćemo malo u šoping malo u goste i proći će dan dok ne jave da se vratimo - kaže Živanović.

Deo stanara je već premestio vozila na parkinge koji je odredio grad ali će deo njih to učiniti sutra ujutru. Od ukupnog broja stanovnika ovog dela Niša, samo je njih oko 30 navelo da im je potrebna pomoć oko evakuacije.

Policija će proveriti detaljno da li su se svi stanari evakuisali.

(Blic)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading