SRBI DANAS SLAVE SVETOG GEORGIJA ISPOVEDNIKA Svi pravoslavni vernici trebaju da znaju ovo
Foto: Youtube/Printscreen

Za vreme carevanja Irine i Konstantina bio je izabran za mitropolita u gradu Mitilenu.

Pre nego što je na vlast došao car Lav Jermenin, i pre nego što su počeli ikonoborački ratovi i progonstva hrišćana, u gradu Mitileni desile su se važne stvari. To su bila znamenja koja su predskazala da će uskoro doći do velikih promena, i to na gore.

Jednom je tako za vreme večernje službe, neka nevidljiva sila podigla krst sve do krova crkve, nakon čega se krst izvrnuo i pao na zemlju. Narod se nakon toga uspaničio i uplašio, a ovaj događaj protumačen je kao dolazak cara koji će uništavati ikone.

Nekoliko dana kasnije, u oltar crkve uleteo je jedan ogroman vepar sa odrezanim ušima, i tu legao. Ljudi iz hrama pokušali su da ga izbace, ali nikako nisu mogli da ga savladaju, jer je bio agresivan i terao ih iz oltara. Jedva su nekako uspeli da ga isteraju, tako što su uzeli motke i tukli ga dok ga nisu izmorili.

Kada je saznao za to, blaženi Simeon reče: "Verujte mi, deco, taj vepar označava da će ovde biti episkop koji će imati svinjsku narav i život"

Uskoro se to i desilo, jer kad je Lav Jermenin postao car, odmah je sazvao u Carigrad mnoge episkope, navodeći ih na svoju ikonobornu jeres.

Tada su u Carigrad pozvali i Georgija, mitilenskog mitropolita. On je vanrednom mudrošću posramio cara, i lažnog patrijarha Teodota Kasitera, i ostale jeretike, i učinio da mnogi uvide svoju zabludu. Ali lažni car i patrijarh ga poslaše u progonstvo u Herson, a mesto njega postaviše u Mitileni za mitropolita nekog jeretika.

Sveti Georgije proveo je ostatak života u progonstvu, tvoreći mnoga čudesa, sve do 816 godine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading