SRBIJA DA SE SPREMI ZA NOVO POGORŠANJE VREMENA Taman smo mislili da je gotovo, kad ono NOVI talas padavina!
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija

U petak posle vrlo hladnog jutra i lokalne pojave mraza u toku dana malo do umreno oblačno uz sunčane intevale i malo toplije u odnosu na protekle dane, piše Marko Čubrilo i novoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

Više oblaka, povremeno uz pojavu slabe kiše i slabog snega preko 800mnv nad južnim delovima regiona. Uveče svugde vedro. Duvaće slab do umeren, severozapadni vetar. Dnevni maksimum od +7 do +15 stepeni Celzijusa.

Prvog dana vikenda uz više sunca na istoku regiona još malo toplije ali se u toku dana na zapadu već očekuje novo naoblačenje kao posledica približavanja ciklona iz Sredozemlja. Uveče taj ciklon će južnim delovima regiona donositi povremenu kišu i sneg preko 900mnv.

U nedelju bi se ovaj sistem uz jačanje premestio preko regiona te bi jače pogoršanje uz obilniju kišu i jak vetar moglo zahvatiti veći deo BiH, središnji i posebno istočni Hrvatske, C.Goru i veći deo Srbije. U noći ka ponedeljku i u ponedeljak pre pdone nad delovima nizijske BiH, Hrvatske i zapadne Srbije snežna granica ponovo može biti na oko 300mnv, posebo u koliko bude obilniih padavina.

U subotu vetar slab,a u nedelju i ponedeljak vetrovito uz pojačan do jak severni severozapadni, a u ponedeljak zapadni vetar. Modeli još nisu sasvim usklađeni po pitanju količine i položaja padavina kod ovog pogoršanja ali najveći deo simulira akumulacije oko 15-20mm taloga, posebno nad severom i istokom regiona.

U ponedeljak tokom dana kratkotrajno smirivanje atmosfere ali se već u utorak očekuje novo pogoršanje koje bi se preko juga širilo ka severu donoseći nove, obilnije, padavine, kišu i sneg u predelima preko 800-900mnv. Opet se obilnije padavine očekuju nad središnjim, istočnim i severnim predelima ali tek za pa dana ćemo imati jasniju sliku o položaju padavinske zone sredinom sledeće nedelje.

U utorak relativno hladno uz maksimume od +5 do +14 stepeni Celzijusa, a u sredu uz više sunca i pljuskovite padavine toplije uz maksimume od +8 do +18 stepeni Celzijusa.

Malo hladnije uz moguće padavine bi moglo biti ponovo oko 26.04. dok se zatim očekuje postepeno otopljenje te bi sam kraj aprila i početak maja doneo temperature u okviru proseka li uz čestu pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova.

Sumirano, postoji velika verovatnoća da od 21.04. do 27.04. budu dva naleta konkretnijih padavina koje bi nad značajnim delom regiona ostavili između 35mm do 60mm taloga, što bi ako ne okončalo onda znatno ublažilo aktuelnu sušu. Kako još ima oscilacija u proračunima akumulacije kiše do subote će još postojati mogućnost izmene ove projekcije, zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading