Banke
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Sekretar Saveza penzionera Srbije Dragan Petković kazao je da, prema informacijama iz gradskih i opštinskih udruženja, vlada veliko interesovanje za pakete solidarnosti koje Fond PIO preko penzionerskih udruženja deli ove godine.

Prijava traje do 29. aprila u svim opštinskim penzionerskim udruženjima a osnovni kriterijum je da penzija ne prelazi 24.987,67 dinara.

Paketi će se deliti preko Saveza penzionera Srbije (SAPENS) i Udruženja penzionera Srbije (UPS) „Nezavisnost”, od 20. maja do polovine juna a sadržaće osnovne životne namirnice i sredstva za higijenu.

Preliminarne rang-liste će biti objavljene na oglasnim tablama udruženja i odbora korisnika penzija i filijala Fonda 30. aprila, nakon čega korisnici penzija imaju pravo prigovora u roku od osam dana. Konačne rang-liste će biti objavljene najkasnije do 17. maja, a već 20. maja počinje se sa podelom paketa.

Osnovni kriterijum za dodelu solidarne pomoći je visina penzije do 24.987,67 dinara.

Prilikom podnošenja prijave, potrebno je da korisnici ponesu poslednji penzijski ček (izveštaj iz banke), kao dokaz o visini penzije. Ukoliko korisnik prima i penziju iz inostranstva (dokumentuje visinu ino penzije izvodom banke), iznosi penzija u zbiru ne mogu biti veći od 24.987,67 dinara. Članstvo u penzionerskoj organizaciji nije uslov za ostvarivnje ovog prava.

Poslednjim izmenama Pravilnika o društvenom standardu korisnika, predviđeno je da se solidarna pomoć dodeljuje korisnicima penzija u vidu jednoobraznih, standardizovanih paketa, putem sprovođenja jedinstvene javne nabavke, čije se sprovođenje poverava SAPENS-u.

Rang lista

Foto: Shutterstock

 

Za pakete solidarne pomoći ove godine su izdvojena sredstva u visini od čak 111 miliona dinara, dok je prošle godine za ove namene utrošen 51 milion dinara, ističu u Fondu PIO.

Kako navodi Petković, tender je već raspisan i izbor ponuđača biće obavljen sledeće nedelje.

Sadržaj paketa će biti sledeći:

• Kuhinjska Tuzlanska so, kilogram • Šećer kristal kilogram, Crvenka •Brašno T500 kilogram, Danubius (dva komada) • Ulje suncokret (litar), Dijamant • Pirinač kočanski 400 grama • Testenina pužići 400 grama Grano doro • Supa kokošija 65 grama Yumis • Tunjevina komadi u suncokretovom ulju 160 grama Ocean • Bebi sapun sa pantenolom, glicerinom i uljem nevena, Nevena, 78 grama • Zubna pasta triple action 75 mililitara Colgate • Deterdžent Duel – đurđevak 3 kilograma

Okvirno će oko 55.000 penzionera dobiti pakete, shodno sredstvima, mada se očekuje da će biti više prijavljenih.

Zato će Komisije, koje su već formirane pri opštinskim udruženjima, koristiti dodatne kriterijume, kao što su godine penzionera, da li živi u samohranom domaćinstvu i slično.

Prijavljivanje penzionera teče manje-više ravnomerno, mada se ipak može primetiti da je broj prijava veći u ruralnim područjima, gde su uglavnom poljoprovedni penzioneri a njihove su penzije ispod zadatog cenzusa.

Kako je istakao Petković, još jedna akcija podele paketa biće organizovana ove godine ali samo preo udruženja penzionera koja će, uz pomoć donatora i lokalne samouprave, nabaviti sredstva za te namene.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading