Ledeni dani u SAD
Foto: AP/Foto:AP

Srbiju već danima drma vremenski rolerkoster. Nakon par nedelja prave žege, iznenadilo nas je naglo zahlađenje koje je donelo snežne padavine čak i u nižim predelima. U toku jučeranjeg dana zadržalo se oblačno vreme sa povremenom kišom u većini krajeva, dok su na planinama nastavile snežne padavine. Minimalne jutarnje temperature kreću se od 2 do 6 stepeni Celzijusa, a maksimalne dnevne idu od 8 do 13 stepeni.

Republički hidrometeorološki zavod upozorava na padavine u tri regije Srbije, sa posebnim naglaskom na Vojvodinu, šire područje Beograda, severnu Šumadiju i Braničevski okrug, gde se očekuje slaba kiša.

U Kovačici meštane je iznenadio vrtlog koji im je zaličio na tornado. Šokirani svedoci prisustvovali su trenutku peščane oluje u Banatu. Kako su stručnjaci kasnije objasnili, radi se o masivnoj cirkulaciji, najverovatnije peska i prašine pri tlu.

Takođe, hladni front koji je pravio haos u Sloveniji i Hrvatskoj stigao je juče po podne u Srbiju. Kako stručnjaci objašnjavaju, usevi voća i povrća mogu biti pogođeni ovom promenom vremena.

Sneg koji je ovoga jutra iznenadio stanovnike zapadne Srbije doneo je nove glavobolje poljoprivrednim proizvođačima, pre svega voćarima, jer su mnoge vrste čak i pre vremena cvetale i krenule da zameću svoj rod podstaknute toplim i sunčanim vremenom.

Doktor Darko Jevremović, direktor čačanskog Instituta za voćarstvo kaže da ovakvi vremenski uslovi nisu povoljni za voće, ali, ukoliko temperatura ne bude silazila ispod nule, ne bi trebalo da dođe do nekih većih oštećenja voćaka.

Hladno i dalje!

Prema vremenskoj prognozi meteorologa Nedeljka Todorovića, hladno vreme nastaviće se do sredine sledeće sedmice.

- U petak sledi delimično razvedravanje, pre svega u severnim krajevima. U subotu i malo južnije ka centralnom delu biće vedrije, tako da se može desiti da u planinskim predelima bude i mraza, ali i u kotlinama i na visoravnima brdsko-planinskog dela zemlje - kaže Todorović.

Najveći problem predstavlja težina snega!

- Kada govorimo o ovakvim temperaturnim promenama one nisu povoljne za voćarstvo ali ukoliko temperatura ne padne ispod nule, uglavnom ne bude nikakvih problema. Velika količina snega na većim nadmorskim visinama, pošto je sneg bio vlažan i težak, mogla je da izazove mehaničko oštećenje na stablima, lom grana i grančica, a posebno kod malina koje su sada u fazi formiranja rodnih grančica. One su veoma kratke i mogu se lako slomiti - rekao je Jevremović.

Za one vrste koje su već formirale svoje plodove, sneg i temperatura u minusu ipak mogu biti pogubni. Ovakve vremenske prilike mogu da izazovu ili opadanje plodova ili neka druga oštećenja koja kasnije umanjuju njihovu tržišnu vrednost.

Kao najranjivije Jevremović ističe koštunjavo voće koje je već zametnulo plodove, zatim jabučaste voćne vrste, a kada su u pitanju maline i kupine, osim mehaničkih oštećenja, lomova grana i mladara, ostale štete neće biti jer te vrste još nisu ušle u fazu cvetanja.

U narednim danima, promenljivo vreme će se nastaviti sa hladnim temperaturama ispod proseka. Kiša i sneg se očekuju u planinskim predelima, dok će u nižim krajevima biti suvo uz mogućnost pljuskova sa grmljavinom. Glavni grad će takođe biti pod uticajem ovog hladnog vremena sa umereno do potpuno oblačnim nebom i povremenom kišom tokom narednih dana. Minimalna temperatura biće između 0 i 5 stepeni, dok će maksimalna biti znatno toplija, dostižući i do 16 stepeni.

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading