Brano Vučetić
Foto: Alo/Printscreen

Glasali su i oni koji su se predstavljali kao prijatelji Srbije. Već danas počinje rasprava o Rezoluciji o kojim se zločin u Srebrenici definiše kao genocid, a u unutrašnjem političkom kazanu vri do ključanja.

A rasprava o tome prilično boli srebreničke Srbe, koji znaju šta su tamo preživeli. Jedan od njih je Brano Vučetić iz Srebrenice, koji je više puta govorio o paklu koji je tamo preživeo, on i njegova porodica. 

Imao je Brano samo devet godina kada su njegovu porodičnu kuću napali muslimani iz Srebrenice. U zverskom masakru vojnika Nasera ​​Orića ubijeni su njegov otac i stariji brat, koji je imao 17 godina. Ranjenog sa 30 gelera u telu, ostavili su ga živog i odveli u logor, gde je trpeo svakodnevno nasilje!

Brano Vučetić je ranije u svojoj bolnoj ispovesti ispričao šta je učinjeno njemu i celokupnom srpskom stanovništvu na području Srebrenice tokom ratnih godina.

- Ova tragedija u mom životu dogodila se na početku rata 1992. godine. Imao sam samo 9 godina kada sam izgubio majku koja je bila u poseti mojoj baki koja je bila u selu udaljenom samo 7 kilometara od našeg. U kombiju kojim je putovala bilo je 15 civila. Napravljena je zaseda u kojoj su ubili 8 civila, među kojima i moju majku. To je bilo 16. septembra 1992. godine – počinje svoju bolnu ispovest Vučetić.

Međutim, ova strašna tragedija nije bila kraj njegove patnje. Naprotiv, to je bio samo njen početak.

Posle samo tri meseca, 15. decembra iste godine, dojučerašnje komšije, a sada dželati Nasera ​​Orića, ubijaju njegovog oca Radovana i brata Milenka, koji je imao samo 17 godina.

- U tom trenutku sam imao 9 godina i išao sam u osnovnu školu, gde me je brat stalno prebacivao čamcem. U mom selu je bilo pretežno srpsko stanovništvo, a vojnici Nasera ​​Orića su nas opkolili sa svih strana. U vreme kada je poginuo, moj brat nije imao ruže, niti je bio legitimna vojna meta – rekao je Vučetić.

Brano Vučetić

Printscreen

 

 

Vučetić je ispričao kako je čudom uspeo da ostane živ i u kakvim mukama.

- Moj brat je shvatio da tog dana nije bilo klasičnog napada kao ranije i uspeo je da me prebaci u dvorište susedne kuće. U toj kući je bila moja komšinica sa ćerkom i bebom od 7 meseci i njena majka. Kada su pobili sve u dvorištima, opkolili su našu kuću i pozvali nas da se predamo. Kada nismo poslušali njihovo naređenje, jedan od vojnika je zapretio rečima da će nas četnici uhvatiti i da će nas poklati, žive spaliti i nabiti na ražnju. Deca su vrištala, a mi smo ušli u jednu sobu i spakovali stvari za bebu, nadajući se da ćemo izaći bez posledica. Nažalost, jedan od vojnika bacio je bombu na kuću. Ta bomba je eksplodirala, ranivši mene i moju komšinicu Miru Filipović. Uspeli smo da dođemo do tavana i pokušamo da se sakrijemo od hordi Nasera ​​Orića koji su hteli da nas ubiju – rekao je Vučetić i dodao:

Kada su pomislili da u kući nema nikoga živog, vojnici su otišli ​​gore i našli nas. Nisam mogao sam da siđem, jedan od vojnika me je spustio i bacio na krevet. Vezali su nas, a beba i mala Olivera su plakali. Jedan od vojnika je pred nama oštrio nož i rekao da će prvo da zakolje decu, pa onda ostale. Jedina sreća u nesreći je što je jedan od vojnika bio školski drug Mirine komšinice, koji je naredio da nas odvedu – rekao je Vučetić.

Priseća se užasa koji je zatekao kada su izašli iz kuće i kada je video svog mrtvog brata.

- Video sam brata koji je bio naslonjen na ogradu i to mi je bilo jako teško. Krenuo sam prema njemu, ali me je jedan vojnik bacio preko ramena. Smjestili su nas u kuću, gdje smo čekali da padne mrak da nas prebace u dio Srebrenice pod muslimanskom kontrolom - rekao je Vučetić.

Vučetić je rekao da je posle svega tako teško ranjen, da je bez medicinske pomoći poslat u zatočeništvo gde je uz svakodnevnu torturu proveo više od 50 dana.

Na kraju je razmenjen, a i danas živi u Srberenici i uznemirenog srca, nemirnog duha i stegnutih grudi čeka da čuje da li će oni koji su ga ubili Rezolucijom o Srebrenici biti amnestirani, a onaj ko je ostao bez svega biće okarakterisan kao genocidan.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading