granica
Foto: Alo/RINA

Ukoliko i vi planirate takvo putovanje, važno je da proverite jeste li izmirili sve obaveze prema državi jer u suprotnom može se desiti da budete vraćeni sa granice.

Po Zakonu, ko nije platio kaznu, ne može da dobije ili obnovi neka dokumenta, vozačku ili saobraćajnu dozvolu.

Na samoj granici, na izlazu iz Srbije, može doći i do neprijatnog saznanja da u sistemu postoji blokada zbog neplaćenih kazni i da zbog toga čak ne možete da napustite zemlju, te da budete vraćeni sa granice ako je zbog neplaćene kazne raspisana poternica.

Zbog toga se događa da cela porodica u automobilu bude vraćena zbog neplaćenih kazni od nekoliko hiljada dinara.

Put od kazne za parking do poternice

Saobraćajna policija i „Parking servis“, ukoliko počiniocu prekršaja na licu mesta ne uruče kaznu, to čine isključivo slanjem obaveštenja o prekršajnom nalogu na kućnu adresu vlasnika automobila, budući da se kazne, od pre nekoliko godina, ne ostavljaju zakačene za brisače.

Prekršajni nalog stupa na snagu posle 15 dana, a budući da se šalje poštom, postoji mogućnost da obaveštenje ne stigne do vlasnika.

Nakon što prekršajni nalog stupi na snagu, u roku od osam dana moguće je platiti upola manju kaznu.

Gužva na granici

RINA

 

Bilo koja neplaćena novčana kazna, po prekršajnom nalogu ili po neplaćenoj novčanoj kazni koja je izrečena presudom Prekršajnog suda, može biti osnov za izdavanje poternice, objašnjavaju stručnjaci.

Nije bitno o kojoj vrsti prekršaja se radi ili kom iznosu novčane kazne, neplaćena kazna može biti osnov za podizanje poternice.

Ukoliko se osoba ne odaziva na sudske pozive i zbog najmanjeg prekršaja, sud može da naloži policiji dovođenje, a ukoliko ga policija ne nađe na adresi više puta, obaveštava sud, koji potom može da raspiše poternicu i o tome obavesti sve policijske stanice u Srbiji, ističu stručnjaci.

Stoga, policija može da vam zabrani izlazak iz zemlje samo ako je za vama raspisana poternica zbog neodazivanja na sudske pozive.

Ipak, postoji mogućnost da predupredite ovakve neprijatnosti i kroz nekoliko „klikova“ proverite da li država od vas nešto potražuje.

Kako da proverite da li imate neku neplaćenu kaznu?

Najlakše je uz pomoć „Registra neplaćenih kazni i drugih novčanih iznosa“ koji se nalazi na sajtu Ministarstva pravde.

Sve neplaćene novčane kazne, troškovi postupka i drugi novčani iznosi koji su izrečeni pravnosnažnom i izvršnom odlukom suda ili putem konačnog i izvršnog prekršajnog naloga se upisuju u registar novčanih kazni.

U Registar neplaćenih kazni evidentiraju se sve izrečene novčane kazne koje nisu plaćene u zakonski ostavljenom roku.

Pored novčanih kazni, evidentiraju se i zaštitne mere kao što je zabrana upravljanja vozilom, kazneni poeni, rad u javnom interesu i opomene, kao i ukori i mera pojačanog nadzora nad maloletnikom, objašnjavaju stručnjaci.

Sve što je potrebno da uradite jeste da na stranici označite da ste „fizičko lice“, potom upišete ime, prezime i JMBG u odgovarajuća polja i kliknete na polje „Pretraga“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading