HITNA
Foto: Alo/Foto: RINA

Profesor doktor Predrag Mitrović, kardiolog Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) kaže da su najviše problema građani imali od 15 časova pa nadalje, a to se nastavilo i u toku noći.

- Imali smo par infarkta, malo više nego inače. Hipertenzija je bila najčešća, i dekompenzacija odnosno srčana slabost, a to je sve posledica izazvana varijacijom krvnog pritiska - kaže prof. dr Mitrović za "Blic".

Mišljenja je da bi danas ali i u narednih 5, 6 dana, ako se obistini prognoza meteorologa, situacija trebalo da bude malo bolja.

Drastična promena temperature napravila problem

- Juče je bilo baš najgore. Imali smo 29 stepeni u tri sata posle podne a onda smo 7 stepeni u 21 sat. Baš u tom periodu su se dešavali zdravstveni problemi a produžilo se u toku noći - rekao je naš sagovornik.

Pri porastu temperatura nakon ovog zahlađenja, profesor Mitrović očekuje manji broj reakcija, ukoliko rast žive u termometru bude bio postepen.

- Juče je za 5 sati temperatura pala sa 29 na 7 stepeni, tri puta niža. Na sreću, nije bilo tri puta više pacijenata, ali se osetilo - zaključuje naš sagovornik.

I u beogradskoj Hitnoj pomoći kažu da su posla imali zbog građana sa visokim krvnim pritiskom.

Tako je bilo i u Kragujevcu.

- Tokom dana su se najčešće javljali pacijenti sa visokim krvnim pritiskom, visokom temperaturom i astmatičari - rečeno je za RINU u Zavodu za urgentnu medicinu u Kragujevcu.

Prof. dr Predrag Mitrović, je ranije upozorio pred promenu vremena, da se ona može odraziti na ceo organizam, da najveći problem mogu imati kardiovaskularni bolesnici, a da se mogu javiti i gastritis i čir na želucu.

Blic

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading