Nevreme u Srbiji
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock, ilustracija

Padavine će se intenzivirati, mestimice će biti obilnija. Lokalno je moguće nevreme, na što upozorava Meteoalarm, sistema upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Iz DHMZ-a su upozorili i na jače oluje s grmljavinom.

U Zagrebu je tokom prepodneva počeo da duva jak vetar.

- U našim krajevima sve jače će uticati izražena termobarička dolina sa severozapada sa kojom će u utorak poslepodne po visini naglo stići osetno hladniji vetar, npr. na 1,5 km visine temperatura će se u svega pola dana s oko 12 °C spustiti na 0 °C. Pritom će se u prizemnom sloju stvarati ciklona sa središtem na severu Italije, čiji će se frontalni poremećaji preko Hrvatske premeštati tokom utorka i srede. Stoga će druga polovina aprila početi uz promjenljivo, nestabilno i osetno hladnije vreme, posebno sredinom ove nedelje. Na primer, u unutrašnjosti će najviša dnevna temperatura u sredu, 17. aprila biti oko 11 °C. Dakle, čak dvadesetak stupnjeva niže vrednosti nego što su bile u neđelju, 14. aprila kada su oboreni i neki aprilski rekordi, ali takođe i ispod prosečnih vrednosti za navedeno razdoblje - objavio je Državni hidrometeorološki zavod.

Na Žitnjaku je stablo palo na parkirani automobil.

Kako su za hrvatski portal 24sata.hr rekli zagrebački vatrogasci, do podneva su imali već dva uklanjanja stabala.

U Srbiju stiže oluja iz Hrvatske

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) najavio je danas da će tokom dana u Srbiji biti vetrovito uz umeren i jak jugozapadni vetar i dalje povećanje oblačnosti, u drugom delu dana mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom.

Vetar će posle podne biti u skretanju na umeren i jak severozapadni i to prvo u Vojvodini, a uveče i u centralnoj Srbiji.

U zoni fronta ponegde će dostizati i udare olujne jačine.

Dnevna temperatura kretaće se od 21 °S na severozapadu Vojvodine do 30 °S na istoku i jugoistoku Srbije, uveče i noću u svim predelima u osetnom padu.

SNEG U SLOVENIJI

Zbog jakog vetra izdano je narančasto upozorenje jug Slovenije.

Žuto upozorenje izdano je za ostatak zemlje. Osetno hladniji vazduh u kratkom će razdoblju sniziti temperature i za više od 15 stepeni, pa ćemo u većem delu Slovenije poslepodne meriti tek od 0 do 6 Celzijevih.

Izdano je narančasto upozorenje za buru, na obali je moguća i tramontana.

Snijeg se očekuje na oko 500 metara nadmorske visine, a ponegje i niže. U nizinama se očekuje i do nekoliko centimetara snega.

"U pojasu od Gorenjske do Koruške očekuje se od 30 do 60 milimetara oborina. U višim mestima, iznad oko 800 metara, može pasti oko 20 centimetara snega", prognoziraju u Agenciji za okoliš RS (Arso). Sneg će ponegde biti moguć i iznad 500 metara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading