Crkva
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Ostalo je manje od tri nedelje do kraja velikog vaskršnjeg posta, koji je najduži, ali za mnoge vernike i najteži post u pravoslavnoj veri.

Oni koji se odluče na sedmonedeljni strogi post moraju da se uzdržavaju od mrsne hrane, ali i od loših misli i postupaka. Ali šta se dešava kada se vernici slučajno ogreše o pravila posta? Da li tada smeju da nastave da poste ili sav njihov prethodni trud pada u vodu?

Otac Mijajlo Backović

Privatna arhiva

 

Kako kaže sveštenik Mijajlo Backović, ova i slična pitanja vernici često postavljaju svojim duhovnicima, pogotovo kada pojedu nešto što nisu smeli.

- Uglavnom nas to pitaju ljudi koji tek počinju da poste. Post je prevashodno duhovna disciplina i veoma je važno o čemu ćemo misliti, s kakvim ćemo se iskušenjima boriti, a ne šta ćemo jesti. Post je bitan, ali mora da bude povezan i sa duhovnom stranom - kaže sveštenik Backović, i objašnjava da vernici ne moraju da prekidaju post ukoliko se slučajno omrse.

- Ako vam se desi da ste popili gutljaj espresa sa mlekom i ako ste to uradili nenamerno, ništa strašno se nije dogodilo. Samo prekinite s tim i nastavite da postite - kaže sveštenik Mijajlo, i dodaje:

- Ipak, kada se jednom omrse, mnogi nastave da mrse, pa im to bude samo zgodan izgovor da prestanu da poste. Suština je da postoji sklad između duhovnog i fizičkog posta.  Hranom koja ima malo kalorija smirujemo telo, ali najvažnije je da našu dušu i srce pripremimo za vaskrsenje Hristovo. Moramo da budemo dobri prema drugima, da ne ulazimo u nepotrebne sukobe, da se konstantno borimo protiv strasti i poroka. Sve što nas odvlači od normalnog života, što nam okupira misli, što nas vodi na drugu stranu - rekao je sveštenik.

Patrijarh služio liturgiju u Krnjači

VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF)

 

 

 

Patrijarh srpski Porfirije služio je juče liturgiju u Crkvi Svetog apostola i jevanđeliste Luke u Krnjači i poručio vernicima da kroz post i molitvu pokazuju da žele da budu onakvi kakve ih je Bog zamislio i za šta ih je stvorio.

- Kroz post i molitvu mi pokazujemo i projavljujemo da hoćemo da budemo onakvi kakvi treba da budemo, da hoćemo da budemo onakvi kakve nas je Bog zamislio i za šta nas je stvorio. To je prostor projave blagodati Božje, prostor prisustva Božjeg. To znači da hoćemo da budemo časna trpeza i oltar na kome je prisutan sam Hristos, na kome je prisutan sam Gospod - poručio je patrijarh Porfirije, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Srpske pravoslavne crkve. Patrijarh Porfirije je odlikovao starešinu Crkve Svetog apostola Luke, protojereja Rada Simića pravom nošenja naprsnog krsta, čime je udostojen zvanja protojereja-stavrofora.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal Celu emisiju “U ringu” sa Slavicom Đukić Dejanović možete pogledati na našem YouTube kanalu ▶️ #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #fypシ #foryou #foryoupage #viraltiktok ♬ original sound - Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading