leto i zima
Foto: Alo/TANJUG/ DUSICA GAVRILOVIC / Nikola Todorovic

Prof. dr Vladimir Đurđević, klimatolog i profesor na Fizičkom fakultetu u Beogradu, otkrio je na TV Prva kakvo nas vreme očekuje u narednom periodu, ali i za praznike.

- Vraćamo se na temperature koje su primerene u ovom godišnjem dobu. S utorka na sredu će se desiti ta promena, tako da ćemo od srede, pa narednih desetak dana posle srede imati temperature koje su bliže nekim prolećim temperaturama. Čak šta više, recimo u sredu, četvrtak i petak, biće možda temperatura malo ispod nekih očekivanih prolećih temperature za ovo doba godine. Sada ćemo imati malo rashlađenje u odnosu na ovo što smo sad imali, pošto smo do sada u aprilu probili već nekoliko rekorda po pitanju maksimalnih temperatura koje su izmerene tih datuma. Recimo, 1. i 2. april to su bili najtopliji 1. i 2. april ikada - rekao je klimatolog i dodao:

- Posle toga smo imali još nekoliko takvih probijanja. Vrlo je verovatno da će danas, u toku dana biti probijen rekord za maksimalnu temperaturu koja je ikad izmerena u aprilu, ali posle toga nam dolazi ovaj prodor hladnog vazduha s severozapada i onda ćemo imati temperature koje su jedno 15 stepeni niže - rekao je Vladimir i istakao da će taj period trajati desetak dana, nakon čega se ponovo vraćamo temperaturama koje su prosečne ili možda čak opet nešto iznad proseka za ovo doba godine.

Prema njegovim rečima, imaćemo dve nedelje da se odmorimo od vrućine u aprilu koje nisu primerene ovom dobu.

- U višim planinskim predelima biće snega, preko 1.500 metara nadmorske visine samo je pitanje gde će tačno pasti, ali možemo očekivati pojavu snega na višim planinskim vrhovima. Nažalost, skijaška sezona je završena i ne može ponovo da se otvori, ali biće jako puno snega u Alpima pa čak i u Sloveniji i Bosni. Imaćemo malo neuobičajenu situaciju, ali ona je posledica ovih velikih temperaturnih razlika koje su se dešavale ovih dana. Nije neuobičajeno da u aprilu pada sneg na planinama. Čak je i u Beogradu prošle godinu padao sneg. Prošle godine smo imali najveću količinu snega u aprilu u Beogradu ukada. Sve je to slika klimatskih promena jer vreme i klima nisu što su nekada bili. Planeta je znatno toplija i nije samo pitanje u zagrevanju planete nego je u pitanju i kako se smenjuju ti hladni i topli periodi. Atmosfera je postala dinamičnija zbog viška energije pa zato imamo češće nagle promene vremena. Situacija je takva klima je promenjena i moramo da prihvatimo tu činjenicu.

Prof. dr Đurđević ističe i da su ove maksimalne temperature prosečne i očekivane za jul, te dva i po meseca pre jula imamo jul u Beogradu.

- Ove pojave će biti vidljivije i u budućnosti imaćemo ekstremnije i čudnije situacije kako bude prolazilo vreme jer nije na vidiku zaustavljanje procesa globalnog zagrevanja. U naredne dve nedelje biće temperature koje su očekivane za ovo doba godine. Posle toga bi trebalo da imamo topliju varijantu. Od početka maja toplije od očekivanog. Letnje prognoze nisu dovoljno kvalitetne da bismo bili sigurni kako će izgledati. Verujemo da će leto biti toplije od proseka to opet nije iznenađujuće cela planeta je toplija, svaka sezona će biti toplija od proseka. Ušli smo polako u neki period suše, narednih desetak dana možemo očekivati kišu od 20 do 30 litara.

TV Prva

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading