Crveni meteoalarm
Foto: Printscreen/Shutterstock/Alo ilustracija

Sa severa Afrike višim slojevima atmosfere stizala veoma topla vazdušna masa, i delovalo je kao da su pred nama pravi letnji dani, iako se od sredine nedelje očekuje zahlađenje, stoji u prognozi.

Najvrelije će biti u ponedeljak, uz maksimalne temperature i preko 30 stepeni, a lokalno se očekuje i do 33 stepena Celzijusa. Maksimalna temperatura u Beogradu biće do 31 stepen Celzijusa.

S obzirom na to da će u ponedeljak biti vrelo, kao da smo usred jula, ponegde očekuje i obaranja rekorda za april mesec.

Prosečna maksimalna temperatura za ovo doba godine u Srbiji je od 15 do 20 stepeni, tako da će narednih dana temperature biti i za 15 stepeni više od proseka.

S obzirom na to da će nebo biti bez oblaka, narednih dana u severnim predelima Srbije očekuju se umerene, a u ostalim predelima Srbije i visoke vrednosti ultraljubičastog zračenja.

Zbog vetrovitog, veoma toplog i suvog vremena, apeluje se da se na otvorenom ne pali vatra.

Već u utorak severu Vojvodine, a u sredu i ostalim predelima Srbije hladni front doneće jače pogoršanje i promenu vremena sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, pa će u drugoj polovini sledeće sedmice biti hladnije i za 15 stepeni, ponegde i za čak 20 stepeni.

Dakle, u utorak, iako malo niže temperature, u većini predela biće i dalje sunčano i veoma toplo vreme, uz temperature do 30 stepeni.

Hladni front pre podne stići će do severa Vojvodine i doneti naoblačenje, ali i skretanje vetra na veoma jak severni i severoistočni, pri prodoru hladnog fronta imaće prolazno i olujne udare. U ostalim predelima biće i dalje sunčano i veoma toplo.

Kasnije posle podne i uveče pogoršanje vremena zahvatiće celu Srbiju, ali i jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, uz jak severni vetar i osetniji pad temperature vazduha.

U sredu oblačno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Maksimalna temperatura biće od 12 u Bačkoj do 24 stepena na jugoistoku Srbije.

U četvrtak na severu suvo, u ostalim predelima kiša, na višim planinama sneg.

Maksimalna temperatura biće od 10 do 16 stepeni, u Beogradu do 14.

U petak i za sledeći vikend promenljivo oblačno i hladno za ovo doba godine, ponegde sa kišom i pljuskovima, na planinama sa susnežicom i snegom.

Maksimalna temperatura biće od 8 do 14 stepeni Celzijusa. Dakle, u drugoj polovini sledeće sedmice u delovima Srbije temperature će biti niže za 20 stepeni u odnosu na prethodne dane.

(RT.rs)

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading