"PERIOD NAJJAČIH ZEMLJOTRESA U SRBIJI" Skoro svakog dana se trese tlo, stručnjaci upozoravaju: Ove tačke su najkritičnije!
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija

U subotu je zabeleženo nekoliko potresa na području Srbije. Najjači je bio 2,9 stepeni po Rihteru kod Kragujevca.

Podsećanja radi, ovo sada je period kada se više govori o zemljotresima. Nakon što je jak zemljotres prošlog meseca pogodio Crnu Goru, oglašavali su se stručnjači. Srbija je od zemljotresa koji se njima dogodio strahovala, i to opravdano, obzirom na to da je onaj koji je pogodio Crnu Goru bio jačine 5,4 stepena po Rihterovoj skali.

Da li i Srbiji preti jedan takav zemljotres i da kakvo nas leto čeka otkrio je tada Ivan Ristić, elektrotehničar koji se već tri decenije profesionalno bavi meteorologijom.

- Tlo se ne smiruje. Ulazimo u period godine kada su zemljotresi češći u Srbiji. U proleće su se desili svi najjači zemljotresi na našem području. Najkritičnije je, kao i uvek, centralna Srbija, Kopaonik, Ćuprija, Kragujevac, Čačak... Tu gde se spajaju putevi i auto-putevi ima nekih raseda - kaže Ristić.Kako navodi, kod nas bi najjači zemljotres mogao da bude do 6 Rihtera, što, ukoliko budemo vodili računa o gradnji, ne bi trebalo da dovede do većih šteta, istakao je Ristić.

Zemljotres magnitude 5 stepeni po Rihteru

Još je ranije seizmološkinja Ana Mladenović navela da stručnjaci i dalje očekuju zemljotres magnitude oko 5 stepeni u Srbiji.

- A ono što smo mnogo puta govorili, očekuje nas neki zemljotres koji bi imao magnitudu oko 5, to i dalje očekujemo, samo ne znamo kada i gde tačno. Negde u šumadijskom delu najverovatnije - kaže Mladenović.Ističe da postoje i razne metode kako se dolazi do toga koje jačine zemljotres može pogoditi određeni prostor.

- Mi istražujemo rasede koji su direktno odgovorni za dešavanje zemljotresa i onda na osnovu njihove geometrije, kinematike, odnosno brzine kretanja po njima i načina kretanja mi možemo da pretpostavimo koji bi rased mogao da bude odgovoran za dešavanje i zemljotrese u budućnosti - rekla je seizmološkinja Ana Mladenović za medije. 

BONUS VIDEO

 

@alo_portal Ovako izgleda mesto na kojem je Danka Ilić stradala pre 19 dana. Cveće je uvelo, a igračke koje su ostale slamaju srca svakom ko prođe tuda i podsećaju na tek započeto detinjstvo 💔 #alo #alodnevnenovine #alonovine #dankailic #fypシ #fypシ゚viral #viraltiktok #fy ♬ original sound - Alo_portal

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading