Marko čubrilo
Foto: Alo/Printscreen

On  je napisao da je pred nama osetna promena vremena koju nam u utorak donosi jak hladni front.

- Do narednog vikenda povremene padavine, preko 800mnv povremen sneg. Za vikend malo toplije, novo pogoršanje moguće oko 21.04. - napomenuo je na početku. 

Potom je detaljno napisao: 

- Danas i sutra pod uticajem anticiklona pretežno sunčano i vrlo toplo. Posebno toplo će biti sutra kada će zbog približavanja hladnog fronta jačati južno visinsko strujanje. U utorak će se hladan front preko Alpa prebacivati ka nama, dok će istočno od Alpa zavetrinska depresija prerasti u sekundaran ciklon čiji će se centar u noći ka sredi nalaziti nad centralnim Jadranom. Kao posledica toga prvo će u utorak nad severnim i središnjim delovima Hrvatske, zapadnom i severozapadnom BiH kao i nad Vojvodinom posle podne biti predfrotalnih nestabillnosti gde uz lokalno jake gmljavinske pljuskove može biti i pojave tuče/grada i olujnog vetra na kratko. U isto vreme premeštanje hladnog fronta će donositi naoblačenje sa kišom povremeno uz okretranje vetra na jak severni, koji će do tada dolaziti iz pravca juga i jugozapada i na planinama kao i na severu regiona sutra povremeno može biti jak.

- U ponedeljak maksimumi izuzetno visoki i lokalno će se kretati i oko +32 stepena Celzijusa, dok bi u utorak hladan front donosio jako zahlađenje tako da bi se temperature oko 15h kretale od samo oko +5 na krajnjem severozapadu Hrvatske iz granicu sa Slovenijom dok čak oko +31 nad jugoistokom Srbije. U toku noći ka sredi i u sredu tokom dana pod uticajem ciklona nad Jadranom i daljeg dotoka hladnog vazduha pretežno oblačno i osetno hladnije uz kišu, a već u sredu ujutro na zapadu, a do kraja dana i nad središnjim i jugozapadnim delovima regiona spuštanje snežne granice na oko 800mnv te će oblasti preko 900mnv imati i konkretnije snežne padavine (preko 15cm). U sredu posle podne na zapadu regiona uglavnom suvo. Duvaće umeren i jak severozapadni vetar, dok će se dnevni maksimum u sredu kretati od +5 do +13 stepeni Celzijusa, samo na krajnjem jugoistoku Srbije do oko +17, ali će posle podne i tamo zahladiti. U četrvtak nad središnjim i istočnim predelima pretežno oblačno i hladno uz kišu, a preko 800mnv susnežicu i sneg. Na zapadu promenljivo oblačno i suvo. Do kraja dana nad celim regionom prestanak padavina uz delimično rezvedravanje, maksimumi slični onima u sredu.

- Noć ka petku dosta hladna, a u koliko vetar oslabi i bude dosta vedrine raste opasnost od pojave kasnog mraza, koji bi po trenutnom stanju sinoptike u predelima preko 800mnv bio gotovo izvestan.

U petak u subotu promenljivo oblačno, povemeno uz slabu kišu i sneg preko 900mnv. Maksimumi u manjem porastu ali i dalje ispod proseka, uglavnom od +9 do +15 stepeni Celzijusa, noći hladne ali uz manji rizik od pojave mraza. Oko 21.04. je moguć novo naoblačenje sa kišom i snegom preko 900mnv uz manji pad temperature.

Proračun ECMWF-a posle 22.04. ima signal za čestu pojavu kiše uz postepeno otopljenje ali bi trenutno tek oko 25.04. one mogle biti oko proseka.
Sumirano, pred nama je jaka promena vremena uz padavine i osetno zahlađenje. U utorak može biti i jakih grmljavinskih pljuskova, dok će od srede preko 800mnv povremeno biti snega. Veliki problem u predelima preko 800mnv upravo može predstavljati kasni, vlažan i težak sneg koji će lomiti grane, dok bi oko 19.04. postojala velika opasnost od pojave kasnog mraza - naveo je on i dodao "Kao što sam toliko puta do sada napomenuo……. Svi izneti podaci i procene su rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite državne prognostičke zavode".

BONUS VIDEO

@alo_portal Ovako izgleda mesto na kojem je Danka Ilić stradala pre 19 dana. Cveće je uvelo, a igračke koje su ostale slamaju srca svakom ko prođe tuda i podsećaju na tek započeto detinjstvo 💔 #alo #alodnevnenovine #alonovine #dankailic #fypシ #fypシ゚viral #viraltiktok #fy ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading