ČAK 20 CM SNEGA U OVIM DELOVIMA SRBIJE Još par letnjih dana, pa sledi VEOMA JAKO zahlađenje uz kišu
Foto: Alo/Alo!/Ilustracija

Do utorka posle podne preko nas će se juga i jugozapada strujati veoma topao vazduh, posebno u ponedeljak kada bi se maksimumi lokalno mogli kretati i oko +32 stepena Celzijusa, piše Marko Čubrilo u novoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

U utorak će preko Alpa prebacivati jak, hladan, front koji će posle podne prvo severozapadu i severu regiona doneti naoblačenje uz okretanje vetar na jak severni i osetno zahlađenje. Ispred fronta bi sredinom dana nad zapadnom i središnjom Hrvatskom, zapadnom i severnom BiH i severnom Vojvodinim u Srbiji moglo biti grmljavinskih, predfrontalnih, nestabilnosti.

U tokom kasnog posle podneva i večeri kao posledica premeštanja hladnog fronta treba očekivati sekundrnu ciklogenezu nad širim prostorom Italije i Jadrana, navodi se.

Pod uticajem tog ciklona u noći ka sredi i u sredu nad regionom sledi dalje pogoršanje vremena uz padavine i jače zahlađenje te bi se snežna granica za vrlo kratko vreme spustila na oko 800mnv,a predeli preko 900mnv bi od srede ujutro do četvrtka posle podne mogli dobiti i konkrentiji sneg lokalno i oko 20cm što je više nego što ga je bilo tokom gotovo cele zime.

U utorak u zoni fronta vetar jak, na udare i vrlo jak severni, a u sredu pojačan do jak severozapadni. Maksimum u utorak od oko +7 na severozapadu Hrvatske do čak oko +31 nad jugoistokom Srbije, a u sredu svugde osetno hladnije uz maksimume od +4 do +12 stepeni Celzijusa.

U četvrtak posle podne ciklon bi polako odmicao na severoistok ali bi se hladno strujanje i dalje održavalo tako da bi i u petak i subotu bilo malo toplije ali i dalje relativno hladno uz smenu oblaka, sunca i pljuskova.

Preko 800mnv i dalje povemeno sneg. Za sada noćni minimumi ne idu tako nisko, pre svega zbog dosta oblaka i vetrovitog vremena, a i činjenice da je dan već duži od noći. Ipak, konačna procena opasnosti od mraza biće moguća tek za nekoliko dana. Za sada deluje da bi najviše štete trebalo biti od teškog, vlažnog, snega.

Kako piše Čubrilo, u narednoj nedelji malo toplije vreme, ali je sa severa posle podne moguće premeštanje novog hladnog fronta i njegove padavinske zone. U nedelju maksimumi od +8 na severu do oko +17 na jugu regiona.

Za sada ansamble niz ECMWF-a sve do oko 25.04. iz čestu pojavu kiše i snega u višim predelima simulira temperature malo ispod proseka, dok bi prema kraju meseca one polako trebale ići ka prosečnim vrednostima.
Sumirano, posle još nekoliko letnjih dana sledi veoma jako zahlađenje uz kišu, dok bi preko 800mnv bilo i snega.

- Veći deo regiona bi konačno mogao dobiti konkretnije količine padavina ali bi na žalost preko 800mnv bilo problema sa teškim, vlažnim, snegom - zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading