Crveni meteoalarm
Foto: Printscreen/Shutterstock/Alo ilustracija

Do utorka pod uticajem anticiklona pretežno sunčano i veoma toplo, posebno u nedelju i ponedeljak kada će maksimumi lokalno biti i oko +32 stepena Celzijusa, piše Marko Čubrilo u novoj prognozi za Srbiju.

Jača promena vremena počinje u naredni utorak kada će se preko Alpa premeštati jak, hladan, front koji će usloviti sekundarnu ciklogenezu nad jugoistokom Evrope. Pod uticajem tog ciklona srednim sledeće nedelje sledi održavanje i jačanje prodora vlažnog i hladnog maritimno-polarnog vazduha.

U utorak tokom dana prvo na zapadu, jugozapadu, severozapadu, a posle podne nad središnjim i severnim predelima regiona naoblačenje uz kišu i gmljavinske pljuskove.

Tamo gde front stigne u intervalu do 14h do 17h može biti dovoljno energije za pojavu snažnih grmljavinskih pljuskova i lokalnih nepogoda uz pojavu obilne kiše i tuče/grada.

Svakako će u zoni hladnog fronta vetar biti u okretanju na jak do olujan severni smer. U utorak maksimum od oko +7 na krajnjem severozapadu Hrvatske do oko +29 nad delovima južne i istočne Srbije gde će hladan front stići tek u noći ka sredi.

Sreda najvećem delu regiona donosi oblačno, vetrovito i osetno hladnije vreme uz padavine, posebno nad središnjim i istočnim delovima regiona, Snežna granica u padu na oko 800mnv tako da će predeli preko 900mnv, posebno iznad BiH, severne C.Gore, zapadne i jugozapadne Srbije koji su preko ove visine imati uslove i za konkretniji sneg (preko 15cm).

U sredu dnevni maksimum od +4 do +12 stepeni Celzijusa. U noći ka četvrtku dosta vedrine i na žalost time raste opasnost od pojave kasnog mraza. U četvrtak promenljivo oblačno i malo toplije, uveče novo pogoršanje uz kišu i sneg preko 900mnv.

Petak oblačan i hladan uz padavine i maksimume od +5 do +13 stepeni Celzijusa, a za naredni vikend promenljivo oblačno i malo toplije ali i dalje relativno sveže. Povremeno će biti kiše, posebno u subotu, a preko 900mnv i dalje može biti snega. Vetar umeren do pojačan, severozapadni, a dnevni maksimum do +7 do +15 stepeni Celzijusa.

Posle 22.04. bi moglo biti uslova za novo, jače, pogoršanje ali razvoj tog dela sinoptike je trenutno veoma nesiguran.

Sa druge strane, sve je sigurnije da nas posle perioda neobično toplog vremena čeka jače zahlađenje koje bi donelo veliku pretnju od pojave kasnog, vlažnog i dosta obilnog snega preko 800mnv, dok bi oko 19. aprila bilo opasnosti i od kasnog mraza, zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading