Brzi internet Mionica
Foto: Alo/Marina Jančević

- Donji Mušić, kod Mionice je 208. selo u Srbiji koje je dobilo pristup brzom internetu, pa će, između ostalog, 65 učenika osmorazrednog izdvojenog odeljenja osnovne škole „Milan Rakić“ – Donja Toplica u ovom selu, od sada imati mogućnost održavanja digitalne nastave, časova informatike i računarstva i korišćenja digitalnih udžbenika, dok je 28 domaćinstava već priključeno na internet. Pored đaka iz Donjeg Mušića, izdovjeno odeljenje pohađaju i učenici iz okolnih sela Virovca, Vrtiglava, Gornjeg Mušića, Velikih Marišta i Nanomira. U 208 sela do kojih smo do sada doveli optičku telekomunikacionu infrastrukturu živi približno 90.000 stanovnika i oni sada mogu da koriste elektronsku upravu, eAgrar, elektronsku trgovinu, ali i da prate na stotine televizijskih kanala - rekao je Jovanović. 

On je naglasio da prva faza ovog projekta obuhvata izgradnju približno 4.700 km optičkih trasa, za oko 700 ruralnih naselja, blizu 120.000 domaćinstava i oko 730 škola, kao i da će se završetkom druge i treće faze, do kraja 2025. godine, preko 99% domaćinstava u RS imati fiksni optički pristup internetu, brzine preko 100 Mbps. Jovanović je dodao i da je kroz projekat Povezane škole u Mionici, koji je Ministarstvo završilo prethodne godine, završena izgradnja lokalne računarske mreže u 6 osnovnih i srednjih škola, dok je na Akademsku mrežu RS (AMRES) povezano 17 objekata osnovnih škola i njihovih izdvojenih odeljenja.

- Zahvaljujem se ministru Mihailu Jovanoviću na poseti našoj opštini i našim školama. Učenici u izdvojenom odeljenju u Donjem Mušiću sada će imati kvalitetnije uslove za nastavu i obrazovanje. Danas smo imali prilike da vidimo i naše izvrsne đake koji su nam pokazali šta oni sve rade, a dobra vest je da su se plasirali na republičko takmičenje u Beogradu koje će se održati u aprilu. Mionica ima budućnost, a na nama je da našu decu podržimo i obezbedimo im što bolje uslove. Plan je da kroz Centar za obrazovanje i razvoj uvrstimo i školu robotike. Nastavljamo da ulažemo u obrazovanje i edukaciju naše dece i u tome imamo veliku podršku države - poručio je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Jovanović i predsednik opštine Mionica, prethodno su posetili Centar za obrazovanje i razvoj u Mionici, u okviru kojeg im je učenik OŠ „Milan Rakić“ Ognjen Popović predstavio zajedničko idejno rešenje tima u kategorijama programiranje drona i programiranje mBota na smotri „Znanjem za budućnost“ kojim su se plasirali na republičko takmičenje. Pored učenika Ognjena, tim čine učenici Veljko Dikić, Nikola Jovanović i Matea Čitaković.  
Poseti OŠ „Milan Rakić“ u selu Donji Mušić prisustvovali su i predstavnici Telekoma Srbija i Rooaming Networks. Ministarstvo informisanja i telekomunikacija opremilo je školu sa štampačem i pratećom opremom za računare.

Napredak u realizaciji ovog projekta i plan za povezivanje sela se nalazi na sajtu Ministarstva mit.gov.rs.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading